Chokladhjärta

Från förskolefröken till chokladmakare. Ann-Charlotte Larsson bytte bana och lever nu sin dröm.

Hemma på barndomsgården i När tillverkar hon praliner med passion och spännande smaker. En kryddig kakaodoft slår emot oss i butiken. AnnCharlotte torkar chokladen från händerna då hon kliver ut från det lilla utrymmet bakom butiksdisken där hon tillverkar pralinerna. Hon har varit upp sedan fyra på morgonen för att göra chokladskal till dagens praliner. Trots det ser hon oförskämt pigg ut. Kinderna är rosiga efter en sväng till gymmet tidigare på förmiddagen.

Jag älskar dofterna och gillar själv att baka, men mest av allt har jag drömt om att göra praliner.

För fyra år sedan hade hon så här dags varit mitt uppe i en stojande förskoleklass. Nu är det lugnt och stilla på gården. Solen glittrar och luften är klar och kylig. Inne i butiken fräser kaffemaskinen. Då, för fyra år sedan, fyllde AnnCharlotte fyrtio. I present fick hon en summa pengar som var menade till en resa. Men istället för semester blev det en resa in i chokladens rike. En kurs i chokladtillverkning fick henne att omedelbart fastna för hantverket. Hon började laborera med chokladpraliner hemma i köket.
– Min mamma bakade mycket. Vi hade alltid hembakat hemma, säger AnnCharlotte och fortsätter:
– Jag älskar dofterna och gillar själv att baka, men mest av allt har jag drömt om att göra praliner.

En slump med konsekvenser

Av en slump träffade AnnCharlottes syster, Mia, de dåvarande ägarna till chokladföretaget Gotlandgårdens konfektyr. De var bekanta, och nu visade det sig att paret var på väg att flytta och funderade på att sälja verksamheten.

Livet är för kort för att inte göra det man innerst inne vill, resonerar AnnCharlotte.

Livet är för kort för att inte göra det man innerst inne vill, resonerar AnnCharlotte.

– Vill du köpa? frågade de, halvt på skämt.
– Nej, men jag tror jag vet en som vill, sa Mia som genast ringde sin syster för att berätta. AnnCharlotte och hennes man Åke åkte hem till ägarna för att höra mer.
– Vi stannade länge, pratade mycket och min övertygelse om att det här var rätt väg växte, säger AnnCharlotte och fortsätter:
– i bilen på väg hem därifrån sa vi till varandra ”Nu kör vi!” Frågan som återstod var att besluta om vilket av husen på gården de skulle renovera för att få plats med chokladtillverkningen. Livet är för kort för att inte göra det man innerst inne vill, resonerar AnnCharlotte. Med två perioder av utbrändhet bakom sig hade hon inget att förlora. Den känslan fick henne att säga upp sig från sitt fasta jobb som förskollärare.
– Vår familj har varit drabbad av sjukdom och annat som varit tungt. Många av mina nära har gått bort – alldeles för tidigt, säger hon och fortsätter:
– Man måste våga. Det är det här jag vill göra. Nu är jag också tillgänglig för mina egna barn på ett annat sätt. De behöver bara gå över gårdsplanen så är jag här.

Pralindrömmen blev sann

Går det att leva på sin passion? AnnCharlotte skrattar och säger att det är kärvt mellan januari och mars. Ännu tar hon inte ut någon lön; som för så många andra på ön kommer inkomsterna från flera verksamheter, till exempel uthyrning av boende och lantbruksmark. Åke har en heltidstjänst på Skanska i Visby. Men det går bättre och bättre. Företaget har varit igång i tre år och nu har folk börjat hitta till butiken. I somras ringlade kön lång över gårdsplanen. Dessutom säljer AnnCharlotte sina praliner i butiker runt om på ön, på färjan och via nätet. Någon dag innan vi besöker gården kom en man in i butiken för att köpa praliner till sitt bröllop. Han berättade då att han ett år tidigare hade semestrat på Gotland tillsammans med sin flickvän. De besökte chokladbutiken och hamnade i ett djupt samtal med AnnCharlotte om att våga släppa taget och göra något nytt.
– Nu hade de flyttat till Gotland, berättar AnnCharlotte och ler brett. Det är ingen idé att skjuta upp det man vill till morgondagen, det är AnnCharlottes filosofi. Och med de orden ringande i öronen lämnar vi gården med varsin chokladpralin i handen. Smaken? Turkish pepper.

Vi som gjort artikeln

  • Cathrin Emdén

    Text

  • Wilda Nilsson

    Foto

Vi hjälper dig med din etablering

Helt utan kostnad erbjuder vi rådgivning inför din etablering, det kan vara att hitta rätt lokaler, mark, kontakter, nätverk, arbetskraft eller tillstånd och andra viktiga förutsättningar för en bra etablering.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
NULL