Lockar på export

Inspirerad av sin barndom på Gotland skapade designern Carin Rodebjer från Klinte sin senaste kollektion Childhood Mysteries. Tillsammans med Elvy Johansson på Kälder Gård har hon gett de gotländska lammskinnen internationell stjärnglans.

Elvy Johansson plockar fram ett lätt och smidigt skinn och drar fingrarna genom de silverglänsande lockarna. Hon har jobbat med gotländska lammskinn i över 30 år och är vd för Kälder Gård och Skinnbod i Havdhem på södra Gotland. Elvy är pälstekniker och körsnär, och kan allt om skinn från gotländska pälsfår.
Hon har funderat ett tag på att lägga ner sin verksamhet men efter samarbetet med den prisbelönta modeskaparen Carin Rodebjer har hon ändrat sina planer och tänker fortsätta trots att hon egentligen gått i pension.

Under några dagar i höstas kom Carin till Elvys ateljé i Havdhem. Samarbetet resulterade i fyra plagg som ingick i Carins senaste kollektion Childhood Mysteries och visades under modeveckan i New York i februari. Att Carin valt att jobba med just Elvy är ingen slump.

– Elvy är vän till min mamma sedan länge och jag har på så sätt följt hennes arbete på Kälder Skinnbod. Dels ville jag arbeta med Elvy eftersom hon är en sådan passionerad, rolig och kunnig person och dels för att kollektionen handlar om min uppväxt som nu i efterhand, när jag bor i New York, känns som en saga, säger Carin.

Det är roligt, man sitter ute bland enebuskarna och jobbar med kläder som ska visas i New York.

I New York är konkurrensen enorm och det kommer skinn av olika slag från världens alla hörn.

– Men intresset för långsiktigheten och historien bakom plaggen uppskattas i New York, säger Carin Rodebjer.
På Kälder Gård finns ett hundratal tackor. Skinnen använder Elvy i sin produktion men det svåra är att få fram tillräckligt bra kvalitet.
– Det är bara 40 procent av skinnen som vi kan använda, de ska ha otroligt bra kvalité, säger hon.
Designsamarbetet innebar att Elvy fick upp ögonen för nya sätt att använda skinnen.

Näringsliv : Lockar : Carin Rodebjer

Till skillnad från de långa fårskinnskapporna som är vanliga på Gotland är Carins fårskinnsjacka kort med hög krage, har pälsen utåt och raka markerade axlar. Carin använder heller inget foder utan har istället vaxat insidan av skinnen.

– Nu jobbar vi med pälsen utåt som vi gjorde på 1960- och 1970-talet, inte med pälsmocka som vi gjort här på Gotland under de senaste årtiondena, säger Elvy.

Även presentationen skiljer sig från det traditionellt gotländska. I stället för att kombinera kläderna med tjocka ylletröjor så har Carin valt skira exklusiva tyger och vågade urringningar. Till Carins kläder har Elvy även skurit skinnen på ett helt nytt sätt.

– Vi gjorde en jättestor cape utan sömmar. Carin kunde se att om jag skar inne i skinnet så skulle pälsen rasa ner över axlarna. Det blev otroligt fint, säger Elvy.

Det är så fint att se på Gotland och naturens överväldigande kraft från ett nytt perspektiv

Modeprojektet liknar inget Elvy gjort förut men ändå tvekade hon inte när möjligheten dök upp.

– Jag tycker att det är roligt att ta mig an sådana här utmaningar. Det är roligt, man sitter ute bland enebuskarna och jobbar med kläder som ska visas i New York. Och för Carin som bor i New York har det varit speciellt att komma tillbaka till Gotland och jobba:

– Det har varit jätteroligt och lite magiskt. Det är så fint att se på Gotland och naturens överväldigande kraft från ett nytt perspektiv, säger hon.

Vi hjälper dig med din etablering

Helt utan kostnad erbjuder vi rådgivning inför din etablering, det kan vara att hitta rätt lokaler, mark, kontakter, nätverk, arbetskraft eller tillstånd och andra viktiga förutsättningar för en bra etablering.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
NULL