Nya Generationens snickare vid Ammor

Glenn Åkerblom visste redan tidigt att han ville jobba med snickeri. Trots att han bara är 25 år har han länge drivit eget företag. Sedan ett år tillbaka är han ägare av Ammor Snickerier i Mästerby.

Vid Ammor snickerier i Mästerby blir hartsrikt furuvirke dörrar, fönster och trappor. På en hylla i entrén till snickarverkstaden ligger en stor nymålad spegeldörr. – Om man tar hand om en sådan här dörr så håller den livet ut, säger Glenn och stryker med handen över den engelskt röda ytan. För drygt ett år sedan tog Glenn Åkerblom över Ammor Snickerier från Mats Holmberg som startade företaget för 23 år sedan. Inne i verkstaden ligger travar med grova plankor, de flesta av gotländskt furuvirke. Där ligger också några rejäla plankor av amerikansk vitek.

Glenn Åkerblom, Ammor Snickerier i Mästerby Gotland

Glenn Åkerblom tog över snickeriet för drygt ett år sedan.

På grund av den magra jorden och de hårda väderförhållandena växer de gotländska tallarna långsamt vilket gör virket tätt och hartsrikt. Tack vare hartsen ruttnar inte träet och det är därför perfekt att använda gotländsk kärnfuru till exempelvis yttersidan av fönster som ska hålla länge. Inne på kontoret finns en pärm med bilder på massor olika dörrmodeller, den brukar kunderna bläddra i men oftast har de specifika önskemål som gör att ingen dörr som lämnar snickeriet är den andra lik.

Jag har hållit på sen jag var 12 år. Då gjorde jag nya fönster till ladan hemma på gården.

Verkstaden är ljus och rymlig. Christer Palmqvist, som är anställd på heltid, står vid en stor maskin och slipar fönster. Han avslutar med ett finkornigt sandpapper som gör ytan len. Varje del görs omsorgsfullt för hand. Det som tar mest tid att göra är fönsterbågar och spröjs. Produktionstakten i verkstaden är ungefär en dörr om dagen. – Vi blir inte miljonärer på det här, det kostar mycket och det tar tid. Men en del av belöningen är att det blir ett fint arbete, det är lite så man får se det, säger Glenn. Under våren och sommaren är det högsäsong i snickeriet.

De gotländska tallarna växer långsamt och passar utmärkt för tex yttersidan av fönster pga sin långa hållbarhet.

De gotländska
tallarna växer långsamt och passar utmärkt för tex yttersidan av fönster pga sin långa hållbarhet.

– Det är lätt att spåra ur och jobba för mycket under sommaren, men jag har slutat med maratonkörning, då går man aldrig hem. Man måste sätta gränser annars orkar man inte, säger Glenn. Han bor med sin sambo i ett litet hus i Vallstena och har några mil att köra till jobbet. – Men det är bra för då kan man inte gå ut och lacka på nätterna, säger han.

Vi hjälper dig med din etablering

Helt utan kostnad erbjuder vi rådgivning inför din etablering, det kan vara att hitta rätt lokaler, mark, kontakter, nätverk, arbetskraft eller tillstånd och andra viktiga förutsättningar för en bra etablering.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
NULL