En kreativ och magisk plats att arbeta på

Både frilansare och stora organisationer flyttar till Gotland. Här är det enkelt att få till allt det som är svårt på andra ställen. Här finns bred kompetens, välkomnande nätverk och bra kommunikationer. Självklara saker som att knacka på och fika med dina kontakter på banken och Region Gotland eller bara småsnacka med din konsultbyrå på stan gör att det är lätt att både komma igång och växa.

Faktum är att Gotland är Sveriges mest företagstäta län. På Gotland är det inte konstigt att vara företagare eller anställd, många kombinerar sin anställning med att vara företagare. Jordbruk, livsmedelsproduktion bygg och IT dominerar tillsammans med handel, turism och kreativa näringar. Region Gotland är den i särklass största arbetsgivaren och har runt 240 olika yrken, fördelat på över 6000 anställda.

Gotlands klimat och jordmån ger känslan av sydligare breddgrader. Ett exotiskt och särpräglat utbud av närproducerade och ekologiska kvalitetsråvaror ger perfekta förutsättningar för exempelvis krögare som tillsammans med lantbrukare och livsmedelsproducenter kan testa och förverkliga idéer och drömmar. Är du entreprenör kommer du snabbt att se möjligheterna inom bl. a besöksnäringen. Här finns en genuin turismtradition och kompetent arbetskraft. Du kan mixa din verksamhet med strand och hav, vilda äventyr och rofyllda kulturmiljöer.

Genier dras till Gotland – så enkelt är det

Många och snabba flighter till och från Gotland gör att du året runt är i centrum av ditt nätverk. Designers, fotografer, arkitekter och musiker älskar de kreativa förutsättningarna i kombination med tillgängligheten till Stockholm, Göteborg och Malmö. Fler och fler lockas av möjligheten att bo på Gotland och arbeta på fastlandet och både flyget och färjan erbjuder förmånliga alternativ för den som pendlar. Eller varför inte arbeta på distans nu när Gotland även är fibertätast i landet.

Vilken kompetens sökes?

Flera stora arbetsgivare på ön har behov av att rekrytera nya medarbetare och nya arbetsgivare etablerar sig på ön.
Bland annat försvarsmakten som rustar sitt nya förband på Gotland som stod klart sommaren 2017 och även polismyndigheten har byggt upp ett kontaktcenter på ön. Hela IT-sektorn har även ett stort rekryteringsbehov.

Den största sektorn är hälso- och sjukvård samt socialt arbete där cirka en fjärdedel av alla anställda på Gotland arbetar. Där finns goda jobbmöjligheter. Strax därefter kommer försäljning, hotell, restaurang och service. Sektorn ekonomi, administration, kultur och media, söker också t.ex. controllrar. Är du lastbilsmekaniker, slaktare eller styckare har du goda chanser till arbete. Likaså alla typer av lärare och pedagoger.

Hjälpsnöre

Oavsett om du söker arbete eller tar med dig företaget så kan vi hjälpa dig att påbörja din flytt till Gotland. Kontakta Inflyttarbyrån eller Företagslotsen för mer information.