De hittade hem i Fårösund

Gotlandsdrömmen blev verklighet när Emma och Martin vågade ta steget och lämna Malmö. Efter ett år i hyrd bostad har de nu köpt gård i Bunge.

Emma Ahlström har precis tänt en brasa i den vedeldade kaminen. Klockan är middagsdags och mörkret smyger sig på. Henning 2 år och Alice 4 springer omkring och leker i den hemtrevliga lägenheten precis innanför ringmuren i Visby. De har bara bott här i några veckor och i ett hörn står ouppackade flyttkartonger. Det är ett andrahandskontrakt som de snart ska lämna bakom sig.

Familjen har precis köpt en gård i Bunge, några kilometer utanför Fårösund, det lilla samhälle där deras gotlandsäventyr tog sin början för mindre än ett år sedan. Då hade Emma och sambon Martin bott i Malmö i nästan 15 år. Ju äldre barnen blev desto säkrare blev de på att de inte ville bo i stan. Länge letade de hus i mindre orter runtom i Skåne, men ingenting kändes riktigt rätt.

Jag kommer på mig själv med att vara så glad över att vara här, jag kan få lyckosting i magen.

Jag blev frustrerad och frågade Martin var han ville bo om han fick välja fritt. Då sa han Gotland, trots att han aldrig hade varit där berättar Emma och skrattar. Men Martins magkänsla var rätt. Ett år senare känns Gotland som hemma.

– Jag kommer på mig själv med att vara så glad över att vara här, jag kan få lyckosting i magen. Det känns osannolikt på något sätt. Jag har väl insett att man inte är sitt jobb. För mig är karriär inte lika viktigt längre, jag vill ha mer tid för familjen, säger Martin.

Den 7 februari satte de ner sina väskor i ett mörkt, kallt och snötäckt Fårösund. Huset de skulle hyra hade de bara sett på bild. Gotlandsdrömmen blev verklighet när Emma och Martin vågade ta steget och lämna Malmö. Efter ett år i hyrd bostad har de nu köpt gård i Bunge.

Att få tid att vara med varandra, lugnet och möjligheten att utvecklas kreativt var några av skälen som fick familjen Ahlström att välja Gotland.

– Det var sådan sjuk kontrast. Dag ett mitt i Malmö, dag två mitt i ingenstans, säger Martin och Emma fyller i:

Vi bodde utanför Fårösund, vid havet, i tallskogen, så det var verkligen ute i skogen. Men vi har hela tiden varit helt övertygade om att det är helt rätt för oss att testa, säger hon och tittar på Martin som håller med.

Emma och Martin tänker tillbaka på den där första tiden på ön, minns hur Emma efter bara några dagar får låna långfärdsskidor av grannen MonaLisa och hur dagarna börjar med långa promenader längs med snötäckta stenstränder. Att vara nära naturen blir som balsam för själen. Trots det kan de så här i efterhand tänka att det hade varit bättre att flytta under senvåren.

Vi var så inrutade, det var hämtning, lämning, jobba och betala massvis med pengar för ett hus

Börjar man med sommaren som ändå är det allra härligaste vet man vad man har att se fram emot, säger Martin och går och sätter på Bolibompa åt Henning och Alice som börjar bli lite rastlösa. Att lämna Malmö handlade om att byta livsstil. Att få mer tid för varandra och mer tid för att utvecklas kreativt.

– Vi var så inrutade, det var hämtning, lämning, jobba och betala massvis med pengar för ett hus, vi kände oss fängslade säger Emma.

”Gör det bara”

För att våga ta steget var de tvungna att chansa. Alla bitar med jobb och boende kunde inte finnas på plats innan de åkte. Då skulle de aldrig komma iväg. När vänner och familj kändes det lättare. Det värsta som kunde hända var trots allt att de skulle behöva flytta tillbaka, vilket hade varit helt okej.

Vi försökte göra det mindre än vad det är, att en flytt inte är hela världen, säger Emma.

Jag känner mig friare här

För Martin var jobbet det största hindret. Till en början hade han inställningen att han inte tänkte flytta om han inte kunde få motsvarande jobb på Gotland. En inställning som snabbt ändrades. Nu jobbar han med försäljning och marknadsföring på BRS Networks, ett ungt bolag med stark entreprenörsanda och han kan inte tänka sig att gå tillbaka till det liv han hade tidigare.

På fastlandet är normen att man ska klättra och vilja göra karriär och att man ska göra det på ett visst sätt, här känner jag mig uppmuntrad att testa något annat. Jag känner mig friare här, säger han.

Emma har länge drömt om att få tid att utvecklas inom keramik. En dröm som tack vare flytten till Gotland har gått i uppfyllelse. När hon inte jobbar deltid som PA konsult på Region Gotland hittar man henne hos Keramikerna på Flors. Det är en möjlighet som är fantastisk och som jag inte vet om jag fått någon annanstans, säger Emma och ler med hela ansiktet.

Tillbaka till Fårösund

När den första sommaren tog slut flyttade familjen alltså från Fårösund och in i lägenheten i Visby. Synliga takbjälkar, ljusa väggar och vackra trägolv. i mångas ögon är det ett drömboende, men för Emma var det någonting som inte stämde.

– Jag blev lite tom första veckan här. Att bo i stan men ändå vara så långt ifrån familj och vänner i Malmö kändes inte okej, då kan vi lika gärna bo i Malmö. Visby är underbart men det blir ändå stadsliv, barnen kan inte springa fritt på samma sätt säger Emma.

Martin däremot hade sett fram emot att återvända till stan.

Först kändes det ganska tryggt att komma tillbaka till stan, men det gick över ganska snabbt. Även om jag fortfarande tycker att det är helt fantastiskt att promenera här innanför muren varje dag och titta på alla gamla byggnader säger Martin och ler.

Ville inte bo i stan

Vacker lägenhet och vackra omgivningar. Men det var någonting som skavde, i bilen på väg upp till ett barnkalas i Fårösund kom de på vad det var. De vill inte bo i stan. De vill bo på norra Gotland, nära naturen i det där lugnet de hittade när de först kom till ön den där kalla februaridagen. Att hitta ett boende utan att halka tillbaka i gamla fotspår har känts viktigt. Att inte köpa för dyrt, att inte fastna i karusellen som bara går ut på att ha råd.

– Friheten vi känner när vi inte har kniven mot strupen, det är värt så himla mycket, säger Martin.

Första advent går flyttlasset till Prima gård, som den kallas i folkmun. En 1600-talsgård som de tittade på redan i april men inte var redo för att satsa på då.

Ett eget änge, en egen hage, en magisk trädgård med aprikoser…

– Gården är fantastisk, jag kan inte titta mig mätt på den, säger Martin exalterat och Emma fyller i:

Ett eget änge, en egen hage, en magisk trädgård med aprikoser, vindruvor, fikon, hallon, mandel, det är så fint. Det är ett drömställe.

Förväntningarna inför flytten blandas såklart upp med en del farhågor. Som hur det ska gå att köra bil på de hala vintervägarna på landet. Hur det ska kännas att pendla in till Visby som både Martin och Emma kommer att behöva göra ett par dagar i veckan. Och bosätter man sig på en gård på landet kan barnen springa fritt, men det blir också längre till kompisar och skola.

Men gör vi det här nu så gör vi det vi hade tänkt med Gotland. Det må vara rätt eller fel, men då har vi gjort det vi är här för att göra, säger Emma.

Vi som skrivit artikeln

  • Åsa Secher

    Text

  • Emma Ahlström

    Bild

NULL