Vanliga frågor och svar

Hur folkbokför man sig på Gotland?

Folkbokföring/mantalsskrivning görs via Skattekontoret, tag med legitimation. Kan även göras på skatteverkets hemsida www.skatteverket.se. Du kan anmäla flyttning för dig själv, samt för övriga familjemedlemmar (make, maka, registrerad partner, barn och föräldrar) som bor på samma fastighet som du. Du kan även anmäla flyttning för sambo om ni har gemensamma barn och är folkbokförda på samma fastighet.

Det kostar ingenting att anmäla flyttning.

Hur får jag posten till min nya adress?

Vill du ha eftersändning av din post vänder du dig till Svensk adressändring.

Service för dig som invandrare eller flykting till Gotland

Integrationsenheten vänder sig till både invandrare och kommuninvånarna på Gotland. Du kan få information om uppehållstillstånd och råd om hur du gör för att ordna bostad och söka ekonomiskt stöd. Här finns även information om vilken myndighet eller organisation du kan få hjälp hos vid olika behov. Telefon 0498-20 35 05. Mera info på www.gotland.se/integrationsenheten

Även migrationsverket har bra information på sin hemsida. Migrationsverket prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Mera info på www.migrationsverket.se

Hur ställer man sig i kö till barnomsorg?

För att ställa sig i kö till de kommunala förskolorna finns en elektronisk blankett på Region Gotlands hemsida och för privata förskolor tar man kontakt med den förskola man vill placera sitt barn i. Blankett, lista och mer information om vilka privata förskolor som finns hittar du på www.gotland.se/50113.

Här kan du jämföra service på de olika kommunala verksamheterna på Gotland. Du får en enkel översikt av fakta, statistik och resultat både från regionens egna undersökningar och nationella undersökningar.

Hur ser förskolekön ut på Gotland?

Gotland har en barnomsorgsgaranti på 4 månader vilket innebär att ditt barn garanteras en plats inom 4 månader i det upptagningsområde ni är boende i.

Kan jag få flyttbidrag när jag flyttar till Gotland?

Nej, inte av Region Gotland. I vissa fall kan arbetsförmedlingen hjälpa till om du flyttar för arbete. Mer information på Arbetsförmedlingens hemsida http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Fa-extra-stod/Flyttningsbidrag.html

Hur får jag rabatterat pris på båtresan med Destination Gotland, den så kallade Gotlandsrabatten?

Du som är folkbokförd på Gotland reser till ett fast pris, Gotlandsrabatten. Mer om vilka priser som gäller hittar du på Destination Gotlands hemsida.

Finns det flyttfirmor på Gotland?

På Gotland finns tre flyttfirmor och deras kontaktuppgifter hittar du här:

Hur fungerar vården och vårdvalet på Gotland?

Som nyinflyttad får du ett brev hem till dig med information om hur du går till väga för att välja en läkare och/eller vårdcentral. Brev till nyinflyttade skickas ut vid varje månadsskifte.

Har du flera frågor går det bra att skicka epost till sjukvarden@gotland.se

Här kan du jämföra service på de olika kommunala verksamheterna på Gotland. Du får en enkel översikt av fakta, statistik och resultat både från regionens egna undersökningar och nationella undersökningar.

Hur hittar jag ett hus att köpa på Gotland?

Läs mer på denna sida. Majoriteten av de gotländska objekt som förmedlas via mäklare publicerade på Hemnet.

Booli är en liknande sajt där du kan hitta slutpriser på redan sålda fastigheter och därmed bilda dig en uppfattning om vad boende kan kosta i ett visst område.

Vart finns det lägenheter att hyra på Gotland?

Hyreslägenheter finns runt om på hela ön, besök vår sida hyra boende, där hittar du kontaktuppgifter till många av öns hyresvärdar.

Hur ser föreningslivet ut på Gotland?

På Gotland finns mer än 1000 föreningar som gemensamt har över 50 000 medlemmar. Gotland är Sveriges föreningstätaste län. Har du ett intresse är chansen med andra ord rätt stor att det finns en förening där du kan träffa likasinnade, vare sig du gillar hantverk, fotboll, körsång eller modellflyg. Det är även ett väldigt bra sätt för nyinflyttade att skapa nya kontakter. Läs mera på vår sida Aktiviteter och fritid.

Hittar du inte svaret på din fråga?

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig: inflyttarbyran@gotland.com eller ring 0498 – 20 17 02.

NULL