/ The Hysstory of Gotland

The Hysstory of Gotland

En show om den mystiska korallön som steg ur havet och som blivit en plats att bo på. Men vad är essensen av Gotland? Och vilka är vi som bor här?Gotland har beskrivits på många sätt genom tiderna. Reklamen har berättat om rosorna och vindarnas ö, om den mångfasetterade naturen och magin. Men hon låter sig inte så lätt beskrivas, denna mystiska mö…. Och vad är det för märklig magnetism som drar en tillbaka gång efter gång? 

Publicerad 14 Jul 2021
Skriven av Karin Leoson

I september 2019 träffades gruppens fyra medlemmar Amanda Heijbel, Blossom Tainton, Karin Leoson och Liisa Aus för första gången. I november hade de premiär med showen ”Men – hur ser vi ut?” om vår nutida utseendefixering. Den mottogs med hyllningsrop och gruppen inbjöds till Riksteaterns utbudsdagar i februari – men sedan kom pandemin. 

All scenkonst lades på is och turnéer ställdes in. Som en protest gjorde gruppen då en miniturné utomhus på Gotland, MAX50, om pandemin och våra olika sätt att hantera bristen på närhet och mening. Sedan i våras har Hyss skrivit på den nya showen The Hysstory of Gotland. Det är Karin Leoson som står för manus, regi och koreografi, men gruppen bearbetar materialet gemensamt. 

Ett kreativt team

Tack vare bidrag från Kulturrådet kan Hyss nu lyfta nivån på flera områden. Ceca Wadstein, professionell stämarrangör och sångcoach, har engagerats och Stefan Leoson, sound designer, tolkar och arrangerar musiken. Kostymerna har tagits fram av gotländska designern Anette Branting och för den sammanhållande berättarrösten har Annen Jakobsson engagerats. 

Musiken är hämtad från såväl Gotland som den svenska musikexporten – 100% svenskt – men i helt nya versioner. Mellolåtar med folkvisekänning, house i medeltidston och rockklassiker i Motowntappning borgar för en annorlunda upplevelse. 

2021 i St Nikolai, Kultudralen 

Premiären är 27/8 kl 20 i Kultudralen och därefter spelas The Hysstory of Gotland ytterligare några kvällar. I sensommarens ljuvliga stillhet klingar musiken i världsarvet under showens ca 75 minuter. Biljetter kan köpas via hemsidan.

Pilgrims on Gotland - hiking for body and soul

Gotland is beautiful. And life more so. People who go on pilgrimages explore both of these truths. You pass this gorgeous landscape under your feet. Step by step. Many people experience the joy of the beauty of the cornflower and the splashing of the waves, accompanied by an unexpected feeling of peace and freedom. The body’s ambling becomes the calming of the soul.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan