Tre barn leker på en sandstrand
/ / Sommarlov på Gotland

Sommarlov på Gotland

Gotland är en plats full av upplevelser för hela familjen. Här hittar du tips på aktiviteter och utflykter som ni kan göra tillsammans under det härliga sommarlovet på vår magiska ö.

Gotland är en ö full av upplevelser för hela familjen. Här kan ni upptäcka de spännande raukarna, klappa ulliga lamm, bada vid långa sandstränder, fascineras av de stora skatterna på Gotlands museum, se vilda hästar i Lojsta och gå i Pippis fotspår i Visby.

Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig.

Lummelundagrottan

Gotlands Museum – Fornsalen

På Gotlands Museum får du lära dig mer om Gotlands spännande historia, här finns bland annat världens största silverskatt från vikingatid och en stor utställning om medeltiden. Museet erbjuder också guidade stadsvandringar varje dag under sommaren. Öppet året runt.

Fornsalen – Gotlands Museum
Gotlands Jernvägsmuseum i Dalhem

Nostalgitripp med Gotlandståget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem.

Gotlandståget i Dalhem
Lamm på södra Gotland

För alla som älskar djur

Det finns två djurparker på Gotland, Gotlands djurpark i Eskelhem och B&M Gård i Stenkyrka, där kan du få bekanta dig med mer exotiska djur som kameler, zebror och surikater.

På Gotland bor det också många lamm och lammungar (så säger vi här på ön), det finns faktiskt fler lamm än människor till och med. Ett tips är att besöka någon av öns många, härliga lammgårdar.

Långt nere på södra Gotland, närmare bestämt i Vamlingbo, ligger naturum Gotland. Här får hela familjen lära sig mer om öns djur och natur. Missa inte att lyssna på fågeljukeboxen, hur många fågelläten känner du igen?

Gotlandsruss i Lojsta

Gotlands vilda hästar

På Lojsta hed på södra Gotland hittar du öns vilda hästar, gotlandsrussen. Gotlandsrusset är Sveriges äldsta inhemska hästras. Förr i tiden fanns det gott om vilda russ över hela Gotland, men i början på 1900-talet var rasen på väg att försvinna och området runt Lojsta hed hängandes då in för att behålla rasen. Idag består flocken av 50-80 hästar. Russen kan vara lite svåra att se på egen hand, men på sommaren finns det guidade turer i parken.

Russparken på Lojsta Hed
Barn på gotländsk strand

Upptäck naturen

Visste du att Gotland har över 150 naturreservat? På Turistbyrån kan du hämta en krysslista där du kan pricka av de du besökt. Furillen och Folhammar är två reservat som är anpassade för barnvagn så att även de minsta familjemedlemmarna kan följa med.

 

Guidad tur med minitåg

Ett roligt och uppskattat sätt för barnfamiljen att lära mer om Visbys historia är att ta en tur med de små tågen som går runt ringmuren. Tågresan tar ungefär 25 minuter och under tiden ni åker får ni lyssna på en förinspelad guidning. Det finns två olika tåg och de utgår från Skeppsbron i hamnen och utanför ringmuren vid Österport.

Pippi på Kneippbyn

I Pippis fotspår

Runt originalhuset från de världskända filmerna om Pippi, ”Villa Villekulla”, finns ett stort sommar- och vattenland. En heldag rekommenderas för att hinna med allt skoj och missa inte teaterföreställningen och sångstunden.

Vill du besöka platserna från filmerna kan du använda dig av Turistbyråns Pippikarta.

Bungemuseet, ett av Sveriges största friluftsmuseer

Gotland förr i tiden

Bungemuseet, ett av Sveriges största friluftsmuseer, får du lära dig mer om hur det var på Gotland förr i tiden. Här finns hus och gårdar från 1600-tal till 1920-tal. Missa inte att titta in i den gamla skolan. Norrbys museigård i Väte och Bottarve i Vamlingbo är två andra besöksmål där du får uppleva gammeldags gårdsliv. Vill du utforska ännu äldre historia är järnåldersgården Stavgard i Burs ett tips.

Tre barn leker på en sandstrand

Strandhäng och poolbad

På Gotland finns en strand för alla, allt från långa, vita sandstränder till underbara klapperstensstränder. Vill du inte bada i havet har vi gott om träsk (sjö på gotländska), kalkbrott (för de simkunniga) och pooler.

Badguide
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan