juli
9

Historisk vandring vid Roma kloster och kungsgård

Guidad tur Mellersta Gotland
Evenemangsbild omslag
Landskapsantikvarie Eva Selin guidar er genom områdets historia från klosterruinen med sitt magnifika valnötsträd till munkarnas trädgårdsområde och kungsgården som i början av 1730-talet förändrade området helt.
Roma kloster och kungsgård ligger mitt på Gotland, i ett område som bär en lång, rik historia som ett betydelsefullt centrum.  Här har funnits en vikingatida handelsplats. Under medeltiden var det en mötesplats för det gotländska Alltinget, och vid kanten av den stora myren anlades ett cistercienserkloster. Genom sinnrika bevattningssystem och utdikningar uppodlades området – något som cistercienserna var speciellt skickliga i. Efter reformationen omkring 1530 blev det en dansk kungsgård som efter freden i Brömsebro 1645 tillhörde den svenska kronan.

Fram till 1832 disponerades kungsgården av Gotlands landshövdingar som löneförmån. Kungsgården övertogs av militären år 1937, som under andra världskriget byggde ett militärt flygfält och använde byggnaderna som militära förläggningar, mässar och förråd. 1988 lämnade Försvarsmakten kungsgården och idag är Roma kungsgård en levande kulturhistorisk mötesplats med café, verkstäder, butiker, utställningar, evenemang och upplevelser för hela familjen.

Klä dig efter väder eftersom vandringen sker utomhus. 
MÅLGRUPP: Historiskt intresserade från 10 år och uppåt.
PLATS: Roma kungsgård. (GPS koordinater 57.51604, 18.45908)
SAMLINGSPLATS: På gårdsplanen framför kungsgården.
BILJETTER: 130 kr/vuxen. 90 kr/barn 7 – 12 år.  10% rabatt till museimedlemmar. Rabattkoden finns tillgänglig i Fornvännernas nyhetsbrev, och anges när du köper biljett i Nortic. Saknar du kod? Kontakta info@gotlandsmuseum.se eller 0498-292700.

TID OCH DATUM FÖR EVENEMANGET: Tisdag 9 juli kl 14:00-15.30.

 

Tillfällen
Länk till biljett

Historisk vandring vid Roma kloster och kungsgård

Eventet arrangeras av

Du kanske också är intresserad av: