juni
10

Isabella Chydenius – Sunset snäcks

Konst Mellersta Gotland
Evenemangbild
Evenemangbild
Evenemangbild
Familjevänligt
Hållbart
Konsthantverk
Textil
Utställning
Galleri Apoteket presenterar en utställning av den finska tvärvetenskapliga konstnären Isabella Chydenius. Utställningen "Sunset snäcks" består av en serie konstverk som förenar konstnärlig forskning i kläder som ett sätt att uttrycka sin identitet, tillsammans med den nordiska traditionen av ryor.
Sunset snäcks
av Isabella Chydenius
Vernissage den 6 juni 13-15
Utställningen öppen:
7.6. – 25.6.2023
I juni 2023 presenterar Galleri Apoteket en utställning av den finska tvärvetenskapliga konstnären Isabella Chydenius. Utställningen Sunset snäcks består av en serie konstverk som förenar konstnärlig forskning i kläder som ett sätt att uttrycka sin identitet, tillsammans med den nordiska traditionen av tillverkning av ryor.
Verken är huvudsakligen gjorda av rivna kläder, vilket är ett medium som Chydenius använder i sitt konstnärliga arbete gällande skulpturer och installationer, vid sidan av ljus, hittade föremål, video och fotografi. Tematiskt bygger verken på konstens historiska utveckling och dess traditioner i Norden. De är en nutida tolkning av traditionen av ryor: en tradition som särskilt kvinnor historiskt sätt har utövat och lärt framåt från generation till generation. Chydenius mormor brukade göra dem och lärde henne hur man använder en traditionell vävstol, som hon sedan ärvt. I sin egen konstpraktik bryter Chydenius dock avsiktligt ifrån det tidigare tänkandet av vävning och har utvecklat sitt eget sätt att ”väva”. I sitt arbete skapar hon målmedvetet oregelbundna ”orediga” knutar, istället för de traditionellt regelbundna mönstren, och framhäver knutarna ofta, istället än gömmer dem.
Verken kombinerar tre olika förhållningssätt till historien om människor, textilier och konst genom Chydenius bakgrund och konstnärlig forskning: en kandidatexamen i textil och modedesign (Paris, 2011), en Master of Fine Art-examen (Kapstaden, 2021), och för det tredje hennes intresse i kläder som representationer av berättelser. Kläder och stilar beskriver den tid vi lever i, och representerar därför inte bara mode, trender, kultur, sub- och popkultur, utan också deras koppling till sociala rörelser och förändring. Dessutom vill Chydenius tro att varje klädesplagg bär historier om de personer som har använt dem. I slutet av dagen kan kläderna kläs av, bli tvättade och reparerade, men de bevarar människors upplevelser från sin livstid. Det är från detta ramverk som hon väver ihop historier med våra erfarenheter till nya stimulerande verk.
På långt håll går det inte att känna igen att verken är gjorda av kläder, men när man tittar på dem på nära håll blir klädernas ursprungliga funktion tydlig eftersom sömmar eller knapphål mm plötsligt blir synliga och tydliga.
Isabella Chydenius (1988) är en tvärvetenskaplig konstnär som bor och arbetar i Berlin. Chydenius verk har ställts ut bland annat i Helsingfors, Köpenhamn, Berlin, München, London, Kapstaden, Johannesburg, Tokyo och Los Angeles, och har stötts av lokala och internationella konstnärsstipendier.
Instagram: @isabellachydenius
www.isabellachydenius.com (under konstruktion)
Tillfällen
logotyp

Eventet arrangeras av