november
4

Plundring – början till ett folkmord

Museum Visby
Evenemangsbild omslag
Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om hur nazisternas plundringar av kulturföremål under 1930- och 40-talet blev en del av Förintelsen. Konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Utställningen pågår 9/10 - 31/1.
Med texter, bilder och föremål berättar utställningen på Gotlands Museum om den största plundringen av kulturföremål i världshistorien.

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. Mellan 1933 och 1945 genomfördes den största plundringen av kulturföremål i världshistorien.

Plundringen var en del av Förintelsen och ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem deras historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör förintelseöverlevares och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Vandringsutställningen ”Plundring – början till ett folkmord” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Nordstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Tillfällen

Plundring – början till ett folkmord

Eventet arrangeras av

Du kanske också är intresserad av: