mars
31

Utställning HORROR VACUI av Frej Lonnfors

Hantverk Visby
Evenemangsbild omslag
Konsthantverk
Påsk
Skulptur
Trä
Utställning
Välkommen på vernissage TORSDAG 30 mars  kl 16–19.30 Kort presentation av utställningen kl 17.30 I utställningen ”Horror vacui” möter vi slöjdaren Frej Lonnfors som visar föremål skurna i trä med inspiration från folkkonstens flödande mönstervärld.
Frej har alltid fascinerats av människans behov av att dekorera de föremål man haft omkring sig. Speciellt inspireras han av de flödigt mönsterskurna folkliga bruksföremålen, där funktion och dekor hänger tätt samman. I utställningen ses bland annat rikt mönsterskurna krympburkar i stort format, en teknik som kräver lyhördhet för materialet då färskt och torrt trä ska sammanfogas. 

Metoden är viktig för det folkliga uttrycket och därför använder Frej helst traditionella handverktyg som yxa och täljkniv. Mönstren skärs till stor del på frihand för att få livfullhet i ytan. Skuggspelet mellan linjer och former förstärks av linoljefärg som målas i flera lager. 

FREJ LONNFORS 
Frej har slöjdat under hela uppväxten. Under studierna i arkeologi insåg han värdet i att studera äldre föremål och använda dem som kunskapskälla för att komma åt äldre hantverksmetoder. Efter ett år på Sätergläntans träutbildning visste Frej att det var slöjden han ville arbeta med. Nu delar han sin tid mellan undervisning på nämnda skola och sitt eget arbete som frilansande slöjdare.Yvonne Habbe (1971) är textilkonstnär med handfiltning av ull som specialområde. Hon är verksam på Gotland, uppvuxen i Småland. Yvonne arbetar utforskande med materialet och både utvecklar och bevarar en av historiens äldsta textila tekniker. Inriktningen mot konsten gör att processen lyfter och rör sig fritt, medan traditionen ger ett för arbetet betydelsefullt sammanhang. 
Vernissage torsdag 30 mars kl.16-19.30

Utställningen pågår till 29 april 2023.

Tillfällen
logotyp

Eventet arrangeras av