En motor för innovation

Almi finns som en rådgivare för företag och privatpersoner oavsett om de har en utvecklingsbar idé eller om företaget vill växa.

Almi jobbar väldigt brett och under många processer i företagens utveckling. Men målet är alltid långsiktig hållbar tillväxt. I praktiken handlar det mycket om att vara en rådgivare och dörröppnare för entreprenöriella personer i ett komplicerat system.

Vi vill visa vilka fantastiska möjligheter som finns här, säger Ellinor Dahl som är innovationsrådgivare. 
 Många kan ha en bild av Gotland som en hantverksort men runt om på ön finns företag med internationell spetskompetens.

Det går inte att ta miste på Ellinors entusiasm när hon berättar om det innovativa Gotland. Runt om på ön hittar du många producerande och tillverkande företag. Bland dem finns unika spetskompetenser som blir anlitade av omvärlden.

– Jag jobbar med allt ifrån ylle till nanoteknik, skrattar hon och visar upp en film med en fiberlaser från en verkstadslokal i Tofta. 
 Hon samlar nätverk, träffar nya företag och blir ständigt positivt överraskad. Gotlänningarna är lugna och tålmodiga tycker hon. De står med fötterna på jorden samtidigt som de är affärsmässiga.

– De bygger relationer och det känns alltid välkomnande att göra företagsbesök. Vi ska verkligen vara stolta över att ön har ett så innovativt klimat. 
 De senaste fem åren har Ellinor sett en trend i hur entreprenörer arbetar tillsammans i högre utsträckning.

– Den främsta skillnaden är att man är mycket mer öppen och vågar be om hjälp. På en sådan här ö finns det inga skäl att inte samarbeta. Det finns en vilja att hjälpa varandra och det har blivit en strategi och framgångsfaktor. 
 Det välutbyggda fibernätet har underlättat och gjort vägen till den internationella marknaden mer lättillgänglig. Många innovativa företag på Gotland börjar arbeta internationellt direkt.

– Det är stora företag som förhandlar med innovatörer här på ön, och det är inte förvånande säger Ellinor. Det händer så mycket spännande på Campus Gotland och runt om på hela ön; i företagen, nätverken och ute i verkstäderna.

NULL