Ett nytt IT-kluster

Nyutvecklande och många tänkbara karriärmöjligheter. Skatteverkets IT-avdelning i Visby vill locka till sig fler medarbetare och höja IT-kompetensen på ön. På sikt hoppas de att Gotland blir ett nytt IT-kluster.

Innanför de röda tegelväggarna har Skatteverket sitt lokala kontor på ön. Några våningar upp sitter IT-avdelningen. Tillsammans med huvudkontoret i Solna och fyra andra kontor i Göteborg, Östersund, Umeå och Västerås utgör de Skatteverkets IT-avdelning.

Här pågår innovativa projekt som påverkar hur Skatteverket kommunicerar och interagerar med allmänheten. De är cirka 60 anställda som sitter på Gotland men arbetsstyrkan ökar när konsulter tas in för att slutföra stora projekt som utvecklas på avdelningen.

”När kompetensen ökar hos oss eller hos Svenska Spel, så ökar vi IT-kompetensen för ön och får en starkare gemensam marknad”

– Vi jobbar dels med utveckling av Skatteverkets e-tjänster, ofta i stor samverkan med andra myndigheter, men det som gör Visbykontoret speciellt är arbetet med att ta fram verktyg för statistik och analys, vi är antagligen den största Business-intelligence-arbetsgivaren på ön, berättar Lena Johansson som är sektionschef.

Senaste tiden har de arbetat med tjänsten Mina meddelanden, en digital postlåda, som på sikt kan ersätta all traditionell post från myndigheter. De flesta digitala postlådor som finns på marknaden använder sig av tjänsten som är utvecklad på Gotland.

Vi skulle gärna få in ännu fler ansökningar till de tjänster som vi utlyser.

– Det är ett stort och ett samhällsviktigt projekt som vi är mycket stolta över. Att det utvecklas här i Visby är så klart extra kul för ön, säger Lena. Liksom andra aktörer inom branchen IT på Gotland finns det ett stort behov av nyrekryteringar.

– Vi skulle gärna få in ännu fler ansökningar till de tjänster som vi utlyser och jag vet att våra konkurrenter sitter i samma situation, berättar Lena och hänvisar till andra stora arbetsplatser i Visby som arbetar med IT som Riksantikvarieämbetet, Payex, Svenska Spel och Region Gotland.

– Jag vill egentligen inte kalla dem konkurrenter. Nu för tiden är det mer vanligt att man byter arbetsplats. När kompetensen ökar hos oss eller hos Svenska spel, så ökar vi IT-kompetensen för ön och får en starkare gemensam marknad. Vi har alla möjligheter att skapa ett IT-kluster på Gotland. En del som jobbar här har varit här länge medan andra är nyexaminerade.

Vi har bland annat anordnat en kodtävling, ett Hackaton

Skatteverket har också ett samarbete med Uppsala Universitetet Campus Gotland och har varit med att utveckla systemvetarutbildningen där. Lena lägger vikt vid att det är en arbetsplats där hon vill att de som kommer hit ska ha möjlighet att utvecklas och prova på olika områden.

– Vi vill att man ska kunna påverka sin egen utveckling. Vi har bland annat anordnat en kodtävling, ett Hackaton, där vi uppmuntrar alla att testa på nya saker utan press. Det finns nog många som kan ha fördomar om Skatteverket, att det ska vara en trögstyrd myndighet, men tvärtom så är det en flexibel och utvecklande arbetsplats.

”Jag trivs oerhört bra och det bästa är att det finns så många tänkbara karriärer.” Något som Anton Björkqvist kan intyga. Han är hemvändande gotlänning och har varit på Skatteverket i tre år.

Det bästa är att det finns så många tänkbara karriärer här.

– Jag och min fru hade funderat på att komma tillbaka till Gotland och när vi var här över julen såg jag en jobbannons från Skatteverket och sökte, berättar han. Anton var då nyexaminerad inom data och systemvetenskap på KTH i Stockholm och arbetade från början som utvecklare, men har sedan dess testat på flera roller.

– Jag trivs oerhört bra och det bästa är att det finns så många tänkbara karriärer här och att man uppmanas att fundera på vad man vill göra framöver, säger han.

Om Skatteverket

IT Skatteverkets IT-avdelning är en av de största i Sverige. Här arbetar cirka 800 personer med att utveckla och förvalta IT-stöd för skattehantering och folkbokföring med hjälp av både ny och beprövad teknik.

Här finns olika plattformar, stora kraftfulla nätverk samt system med olika slags teknik. Allt från äldre stordatormiljöer till den senaste webbtekniken. De som huvudsakligen använder systemen är Skatteverkets medarbetare samt alla medborgare och företag i landet. Förutom systemutveckling ansvarar IT-avdelningen för drift, underhåll, övervakning, informationsöverföring och internettjänst.

Här kan du utvecklas mot ett stort antal roller – exempelvis IT-arkitekt, systemutvecklare, programmerare, projektledare, systemutvecklare, testare och datatekniker.

Skatteverket passar dig som vill påverka din karriär och utveckling efter ditt eget intresse och söker en mänsklig arbetsplats där arbetsglädje och flexibilitet är självklarheter.

Vill du arbeta på Skatteverket?

Skatteverket söker kontinuerligt medarbetare inom våra olika verksamhetsområden.

Läs om lediga jobb på Skatteverket.se.

Vi som gjort artikeln

  • Jesper di Corsi

    Text

  • Stig Hammarstedt

    Foto

NULL