Med Gotland som bas

Två företag. Grundade på Gotland och med Visby som bas. Kreativiteten och livskvalitén de finner bland ruiner och kullersten ger eko långt utanför öns gränser.

Med Gotland som bas. Två företag. Grundade på Gotland och med Visby som bas. Kreativiteten och livskvalitén de finner bland ruiner och kullersten ger eko långt utanför öns gränser.

Grundarna Henrik Bergqvist och Mathias Björkholm delar på vd-tjänsten på Pickit. Ett Spotify för bilder om man enkelt ska förklara det. Tjänsten integreras successivt in i Microsoft Officepaketet med över en miljard användare. För Henrik är Gotland den optimala platsen för en tech startup.

Ingen annan plats i Europa har lika bra förutsättningar att vara som Silicon Valley.

– Det finns ingen annan plats i Sverige, jag vågar nog till och med säga i Europa, som har lika bra förutsättningar att vara som det amerikanska teknologinavet Silicon Valley, säger Henrik.

Det är en liten ort. Allting är nära och det vi lever är kvalitetsliv. 
 Företaget föddes ur frustrationen att Henrik och Mathias tyckte det var så krångligt och dyrt att hitta bilder till sina projekt. Idén var att skapa en tjänst där den oprofessionella fotoanvändaren enkelt kunde få tillgång till lagliga bilder till ett vettigt pris.

De använde ett år i sitt dåvarande bolag för att satsa på Pickit. Strategin var att nå så många användare som möjligt – då skulle innehållet komma av sig självt när fotografer och andra bildtjänster insåg hur många som faktiskt skulle använda sig av Pickit.

– Vi tog fram siffror på att det görs 400 PowerPoint-presentationer i sekunden där det används massor av bilder. Av de bilderna var minst 85 procent olagliga att använda. Vi insåg att här fanns det en jättemarknad.

Det enda sättet att ge affärsidén en chans var att få med Microsoft. Lyckades vi inte med det kunde vi lika gärna strunta i det. Vi fick in foten genom att först pitcha vår idé med juristerna på Microsoft, säger Henrik. Det stod tidigt klart att Pickit skulle ha Gotland som bas.

Barnen kommer till kontoret och gör sina läxor.

– Dels för att jag bodde här men det fanns andra anledningar. Att arbeta härifrån är väldigt prestigelöst och befriande, jag hatar prestige. Sedan mentaliteten som man brukar prata om; att man ska dela med sig av sina misstag och vara dum och kunna fråga. Den finns på riktigt här. Det finns så otroligt mycket kunskap och vilja att andra ska lyckas, säger Henrik.

Barnen kommer till kontoret och gör sina läxor. Ofta går Henrik hem och äter middag för att senare kanske vara på kontoret några timmar.

– Som entreprenör kan jag jobba twentyfourseven och ändå träffa min familj. Precis som i Silicon Valley finns post, bank, lunchställe och kontor inom några hundra meter. Då har man chans att vara en bra förälder, samtidigt som man driver en startup, säger Henrik.

Vi har chansen att rekrytera världens häftigaste kompetenser till den här ön.

Han ser gärna att fler följer efter och tror att utmaningen är att få entreprenörer att tänka att nästa startup de gör – den gör de på Gotland.

– Så att man startar här och ser möjligheterna som finns. Vi har chansen att rekrytera världens häftigaste kompetenser till den här ön. Fler startups innebär mer kunskap och vi kan dela på den kompetensen. Även universitetet har blivit bättre på att bli en del av det här, säger Henrik.

Var sjätte vecka arrangerar de i samarbete med Science Park Gotland ett Tech meet up där vem som helst får komma och dela med sig och ställa frågor.

– Tanken är att vi ska hjälpa varandra att lära oss. Verkligen tanka ut så mycket kunskap som är möjligt. Den som läser det här får gärna komma förbi och se vad det är för något, alla är välkomna. Vi söker duktiga personer som vill jobba här så det är bara att höra av sig, säger Henrik.

NULL