"Vi surfade dagen innan julafton"

Ridlägret för hela familjen gav mersmak: Möt Cecilia, Henrik, Armand och Ingrid. Familjen som hellre ger sig ut och rider och ger vardagen guldkant än lämnar ön för semester. - Detta är livskvalitet för oss säger Henrik.

Armand visar runt i trädgården i familjens hus i Visby. Vi smakar på krusbär, vinbär, sockerärtor och tittar på löken som hänger på tork. Odling och ekologisk hållbarhet är ett kärt ämne för hela familjen men långt ifrån det enda. Vi kom hit för att få veta mer om hästintresset som på senare år kommit in i familjen Nygren-Johanssons värld, men hittade fyra personer som förutom hästar har tid för såväl yoga, vågsurfing, fiske som gymnastik och löpträning.

– Det är synd att veckan bara har sju dagar för vi skulle vilja ha tid för så mycket mer, säger Cecilia. Men att vi jobbar 80 procent spelar såklart stor roll. Och att vi inte renoverar så mycket, skrattar Cecilia.

– Jag vill inte bygga upp min lycka på att vi måste åka på långa resor. En anledningen är att vi sagt att vi inte vill flyga så mycket. När man hittar en givande vardag, så har man inte så stort behov att dra iväg, säger Henrik.

 

På Gotland finns nästan 6000 hästar vilket gör ön till en av de hästtätaste regionerna i landet. Det är aldrig långt till travbanor, turridning, stall och ridskolor. Ingrid och Armand rider på ridskolan i Traume strax söder om Visby. Cecilia som ridit mycket i ungdomen hörde talas om ett familjeridläger och tyckte att det skulle vara trevligt för hela familjen att göra någonting tillsammans.

– Det var så intresset föddes för mig och Henrik. Jag kände att så länge vi får vara med och barnen inte tycker att vi är alltför pinsamma, så får vi passa på, säger Cecilia.

– Det gav mersmak. Efter lägret var vi i Jämtland och red islandshästar. Upp och ner för branta sluttningar och överhuvudtaget i en tuff terräng. Men känslan att man faktiskt klarade av det och att nu kunna att säga att vi är en familj som gör sådant här. Det gav en kick, säger Henrik.

 

För nio år sedan flyttade familjen tillbaka till Cecilias barndomsö Gotland. Hon lämnade ön för studier och återvände nyexaminerad för en tillfällig anställning. På sitt nya jobb träffade hon Boråsaren Henrik men även han hade en tillfällig anställning Gotland. De blev ett par men fick lämna ön då det var svårt för två biologer att få jobb samtidigt. De flyttade runt några år mellan olika platser i landet innan längtan till Gotland blev för stor.

– Vi hade en tanke att vi ville testa att bo här och en känsla att det skulle bli bra och det har verkligen bekräftats, säger Cecilia.

Ridskolan i Traume är fem minuter bort när de tar bilden. Gymnastiken och yogaklassen kan de gå till. Till jobb och skola cyklar de och stranden kommer de till på fem minuter med cykeln.

– På senare år har vi börjat vågsurfa och jag har till och med spänt fast brädan på cykeln och dragit ner till stranden för att surfa på vågorna från snabbfärjan, säger Henrik.

– Det är kul med en sport som man kan utöva när man annars tyckt att det är dåligt väder. Vi är verkligen nybörjare och slår man ut det på ett år kanske det inte blir så många dagar men vi surfade dagen innan julafton. Bara en sådan sak, säger Cecilia.

 

Det är sista dagen av semestern och sommarlovet men antalet aktiviteter sjunker inte för det. När det inte är gymnastik, ridning eller yoga åker de kanske och fiskar eller badar. Ikväll sitter surfbrädorna på biltaket för en kvällstur till stranden.

 

– Alla de här fantastiska miljöerna är så nära och är en anledning att vi hinner göra så mycket. Man behöver inte ta sig någonstans, säger Henrik.

 

– Jag trodde att vi skulle prata om hästar, säger Ingrid och berättar om sin favorithäst Fia som finns på ridskolan.

Ridlägret gav mersmak och förhoppningen är att det under hösten kommer finnas fler chanser för att nära det nya intresset.

– Idén med ridlägret var att det skulle vara en mysig grej att göra tillsammans men jag fick en nytändning. Vi har väl funderat på om det är värt att ha en egen häst men då krävs det helt andra kunskaper. Än så länge kan åka till ett stall där några kompisar har sina hästar och rida på dem. Jag har faktiskt spanat in en gammal snäll häst där som jag hoppas kunna sneaka till mig en ridtur på då och då, säger Cecilia och skrattar.

Vi som skrivit artikeln

  • Jesper di Corsi

    Text

  • Anna Sundström

    Bild