Cykla på östra Gotland

Det här är en tur som passar dig som vill uppleva Gotlands natur men inte har tillgång till bil, vårt upplägg (med buss och att hyra cykel) är möjligt på vardagar från mitten av augusti till mitten av juni, under sommaren är det möjligt även på lördagar. 

En varm sensommardag i slutet av augusti testade vi att cykla på östra Gotland. Turen började med att vi tog morgonbussen mot Katthammarsvik och steg av vid stoppet Glose i Gammelgarn. Precis vid busstoppet ligger Gammelgarn verkstad och där hyrde vi våra cyklar.

Buss 41 tar dig till östra Gotland

Första stoppet gjorde vi vid Gammelgarn kyrka, en medeltida kyrka med välbevarad kastal.

Gammelgarn kyrka med kastal

Turen gick sedan vidare mot det underbara lilla fiskeläget vid Grynge med fiskebodar från 1700- och 1800-talet.

Bodar vid Grynge fiskeläge

På grusstigar genom skogen cyklade vi sedan mot Sysne där det blev en bit rökt fisk och glass från Sysne Fiskbutik (öppettider hittar du i appen Öppet Gotland) som avnjöts vid den lilla fiskehamnen. Det går faktiskt att cykla runt Sysne udd, riktigt vacker natur.

Rökt fisk från Sysne Fiskbutik

Sysne

Efter Sysne gick turen vidare mot Herrvik, en vacker fiskehamn som vi betraktade från ovan innan vi tog oss vidare mot Grogarnsberget. Grogarnsberget bjöd på en del backar, men var förmodligen den bästa delen på hela cykelturen. En enastående kustväg. Här finns också möjlighet till ett toastopp!

Herrvik

Kustvägen mot Grogarnsberget

Nu var det dags för lunch och här finns två alternativ. Katthammarsviks Rökeri (se appen Öppet Gotland för öppettider) och Café Skolhuset i Östergarn (öppet för lunch året runt), vi valde det senare alternativet. Vid skolhuset parkerade vi cyklarna för att bekanta oss med Östergarnsberget och Östergarns kyrka till fots.

Utsikt från Östergarnsberget, Café Skolhuset och Östergarn kyrka.

Innan vi cyklade tillbaka till Gammelgarn passade vi på att besöka Hantverkshuset i Katthammarsvik (se appen Öppet Gotland för öppettider) och köpa en glass på året-runt öppna Tempo.

Lammgård i Gammelgarn

Efter en härlig dag på östra Gotland lämnade vi cyklarna där vi började och inväntade bussen tillbaka till Visby.

Gotlandsexperterna

  • Renate

  • Sofia