Gotländsk design och form

Den gotländska designen och formen hyllas ofta, även internationellt. Gotland har alltid varit en plats dit många kreativa näringar söker sig. Därför finns här ett rikt designutbud med spännande material och oändlig skaparlust.

Keramik och betong

Här finns allt från den lilla krukmakaren och glasblåsaren till betongformgivaren. De flesta håller dörren öppen för besökare och visar gärna hur de jobbar. Året runt, på hela ön, kan du se skyltar längst vägen som visar att det finns en ateljé och gårdsbutik.

Ull, skinn och textil

Gotland är bland annat känt för att det finns mycket lamm. Här säger vi faktiskt lamm även om fullvuxna djur som i övriga landet kallas för får. Den vackra kalkstensgråa ullen har alltid varit ett populärt material inom design och form. Att ta med sig ett helt lammskinn hem är en omättlig klassiker. Men det finns mycket mer att fynda. Det är även vanligt att konstnärerna arbetar med andra typer av skinn och textil. Besök gärna en ateljé och se hur skapandet tar form.

Gallerier

Många konstnärer söker sig till Gotland för att arbeta med sitt skapande. Varför kreativiteten flödar just här finns det nog lika många svar på som det finns konstnärer på ön. Men visst är det så att närheten till havet, att omges av andra kreativa personer och tillgång till unika naturliga material betyder mycket. Många konstnärer ställer själva ut sin konst i sina ateljéer runt om på hela ön och i Visby hittar du Galleri Gotland med samtida konstutställningar året runt.