God smak på Gotland

Utrycket "Från jord till bord" passar särskilt bra på Gotland. Den kalkrika jorden bidrar i stor utsträckning till de goda smakerna och ger en smakupplevelse utan like.

Smaka på Gotland

Den gotländska matkulturen är känd för sina fina råvaror och konsten att förädla de till en kulinarisk upplevelse. På ön hittar du krogar och caféer som alla bjuder på unika smaker. År 2013 utsågs Gotland till Årets Matlandethuvudstad av regeringen med motiveringen:

På Gotland finns ett livskraftigt jordbruk med stark koppling till en nyskapande livsmedelsförädling. Här finns högklassiga restauranger, naturnära måltidsupplevelser och en strävan att öka andelen lokala råvaror i den offentliga maten och att minska matsvinnet. Det ska bli spännande att se hur ambitionerna kring den offentliga maten förverkligas. Gotland som mat-ö tar sin utgångspunkt i primärproduktionen. Det soliga klimatet och den kalkrika jorden skapar förutsättningar för hög kvalitet och unika produkter med egen karaktär som är attraktiva såväl nationellt som internationellt. Gotland är mat!

Kalk och sol

Gotland har naturligt goda förutsättningar för att odla många råvaror. Ett milt havsklimat med många soltimmar skapar en lång säsong. I den kalkrika jorden trivs många arter som ofta är ovanliga på andra platser i Sverige. Här växer till exempel salmbär och ramslök vilt över hela ön och förhållandena är perfekta för att odla både tryffel och sparris. På djurens betesmarker växer vilda örter, vilket ger köttet en egen karaktär.

Närproducerat

Gotländska råvaror håller högsta kvalitet och här kan vi även odla råvaror som normalt sett förknippas med sydligare länder, som till exempel saffran. Kom närmare maten under din vistelse och besök gårdsbutiker, eller följ med på en organiserad tryffeljakt med hund.

Gotländskt i glaset

Den lokala dryckeskulturen är stark här på ön. Här finns en tradition av att själv brygga den inhemska drycken gotlandsdricku och det finns lika många recept som det finns bryggare. I modern tid har även andra drycker vuxit sig starka. I dag finns det kända producenter av öl, vin och whiskey som alla använder så många lokala råvaror som möjligt i sin framställning.

Att musta är även populärt på ön. Lämna in din egen fallfrukt till något av musterierna så får du en läskande dryck tillbaka.

Gotländsk mat

Det finns många maträtter som förknippas med Gotland och de mest kända är väl helstekt lamm , rökt flundra och saffranspannkaka. Du kan också få smaka på ugnstrull, glödhoppa eller pirrvittar när du kommer hit.

Restauranger och caféer

Som en av Sveriges krogtätaste orter kan du förvänta dig mycket av Visby. Över hela ön finns ett 15-tal restauranger som är med i prestigefyllda White Guide.

Råvaror

Sparris

En av vårens mest åtråvärda primörer är sparrisen där årets första skörd nästan alltid är gotländsk. Här odlas både grön och vit sparris, det går trender i vilken som är mest populär.

Ramslök

Den här, annars sällsynta, löken trivs mycket bra i den kalkrika jorden på Gotland. På våren syns de mörkgröna bladen tydligt ute i naturen. Smaken och doften påminner om vitlök men det är ramslökens blad som används till matlagning.

Salmbär

Det som gotlänningar kallar salmbär heter egentligen blåhallon och är en släkting till björnbär. De små buskarna växer vilt på hela ön i den kalkrika jorden. Det mest klassiska är att koka sylt på bären och servera till en saffranspannkaka.

Tryffel

Att den här svampen kallas för den svarta diamanten kan man förstå om man tittar på prislappen. Den tryffel som odlas på Gotland är den högklassiga Bourgognetryffeln. Eftersom den växer under jord krävs tränade tryffelhundar för att hitta dem.

Saffran

Saffran blev en gotländsk angelägenhet redan på 1100-talet när exotiska kryddor importerades via handeln på Östersjön. Sedan 2009 har saffran börjat odlats och skördas i mindre mängder på ön, unikt i Sverige.

Lamm

Lamm är vanliga på Gotland, säkert finns det fler lamm än människor. Med mest sol i Sverige och öns ört- och kalkrika marker är ön idealisk för uppfödning av lamm. På ön finns inga får utan bara lamm eftersom den gotländska dialekten inte innehåller ordet ”får” så har vi bara lamm, lammungar och lammbaggar.

Kajp

Kajp är en skogslök som påminner om purjolök i smak och doft. Kajpen växer vilt på gotländska ängen och våtmarker, de plockas under våren. Det vanligast är att man gör soppa på kajpen.