Gott värdskap

enligt Hyresgästföreningen

Björn Johansson borde se trött ut då han kliver ut från Wisby Strand. I tre dagar har han varit värd för Hyresgästföreningens stämma, som har samlat runt 300 ombud från hela landet.
Och egentligen har han arbetat längre än så. Bakom sig har han några år av planering.

Allt har fungerat. Från konferenslokalen, via tekniken till middagen i Nikolai ruin. Deltagarna har bara haft positivt att säga.

Men istället är han mycket nöjd och glad när han tittar ut över havet, alldeles intill Wisby Strand. Allt har fungerat. Från konferenslokalen, via tekniken till middagen i Nikolai ruin. Deltagarna har bara haft positivt att säga.

– Jag trodde att de kanske skulle tycka att det var kyligt då vi åt middag under bar himmel i ruinen, säger Björn. Men alla var så tagna av miljön och stämningen att ingen kom på tanken att frysa.

Det viktigaste av allt är närheten. Det är nära till allt här i Visby.

På frågan om vad som varit viktigast svarar Björn snabbt.
– Närheten. Det är nära till allt här i Visby. Alla deltagare fick plats på två hotell. Från dessa har vi kunnat gå till konferenslokal och restauranger. Här finns också butiker – och stranden för den som vill ha en nypa havsluft.

Björn Johansson är ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost. Vid ett besök på Gotland för några år sedan strosade han längs strandpromenaden i Visby. Han passerade konferensanläggningen Wisby strand och tänkte: ”Här skulle vi kunna ha nästa stämma” . Det var ett infall som lika gärna kunde ha stannat på idéstadiet, men Björn tog den vidare.

– Vid en första tanke kändes Gotland långt borta, säger Björn. Jag var rädd för att deltagarna skulle känna att det var besvärligt att ta sig till ön.

Men, berättar han, det roliga är att med facit i hand så är Gotland nära. Som en deltagare uttryckte sig: ”Det går snabbare att ta sig till Gotland än att ta sig mellan Umeå och Luleå”.

Vartannat år arrangerar Hyresgästföreningen en riksstämma som sätter riktningen för arbetet de kommande åren. De olika regionerna turas om att hålla i arrangemanget. Det första steget inför en stämma är att bestämma var den ska förläggas. För två år sedan stod Björn på stämmans scen i Globen och bjöd in till Gotland. Ytterligare något år innan hade styrgruppen påbörjat arbetet med att välja plats för stämman.

Björns tanke då han passerade Wisby Strand den där dagen fick honom att kontakta Gotland Convention Bureau. De berättade om fördelarna med Visby som mötesplats, och bjöd in Björn att besöka ön och se allt med egna ögon.

– Jag hade redan bestämt mig, säger Björn, men resan bekräftade mitt beslut och gav mig en bra grund att presentera idén för förbundsstyrelsen.

Den hjälp jag fått av Gotland Convention Bureau är smått unik. De är väldigt engagerande och hjälpsamma.

Gotland Convention Bureau hjälpte Björn med underlag för en presentation. Styrelsen var imponerade av det de såg och köpte den rakt av. Gotland var platsen för stämman 2014.

– Jag har pratat med andra som arrangerat stämmor förut, och jag måste säga att den hjälp jag fått av Gotland Convention Bureau är smått unik, säger Björn. De är väldigt engagerande och hjälpsamma. Det är mycket troligt att vi kommer att välja att lägga andra möten på Gotland i framtiden.

Årets stämma är avslutad. En ny förbundsordförande är vald. Björn är nöjd med sin insats som värd och har fått med sig ett bra minne. Och Gotland kommer han att återvända till. Både som semesterfirare och som mötesarrangör.

hyresgastfor

Fyra snabba frågor till Björn Johansson:

Vad betyder gott värdskap för dig?
– Att se till så att alla trivs, och att allt fungerar på ett bra sätt.

Vad har det inneburit för dig att ha hand om värdskapet?
– Det var en väldigt rolig upplevelse att ha gjort, ett trevligt minne att bära med sig.

Skulle du tänka dig att göra samma resa igen?
– Gärna!

Vad skulle du göra annorlunda om du fick göra om den här resan?
– Jag skulle visa upp nya platser och upplevelser, Visby har så otroligt mycket att erbjuda.

Denna text är skriven av

  • Cathrin Emdén