Världsarvsstaden Visby i vinterskrud

En ödslig östersjö, vresiga vintervindar och snarstuckna snödrev gjorde sitt bästa för att ställa till det för en grupp konferensgäster från olika delar av Sverige, men direktflygen från Malmö, Göteborg och Stockholm landade (nästan) i tid.

– När alla hade samlats på Gotland möttes vi av en personlig värd med en stor portion humor, berättar Charlotta som hade bokat konferensen.

Nice, Riga, Tallinn eller Visby?

Charlottas företag ville förlägga sitt årliga ledningsgruppmöte till en annorlunda och inspirerande plats, där samvaro och upplevelser kunde samsas med en kreativ konferens.

Det är många parametrar om ska samordnas när kontor runtom i Sverige ska få till en fungerande vinterkonferens; att ta sig till destinationen är bara en. Att samtidigt erbjuda attraktiva aktiviteter och dra nytta av den kallare årstiden är andra viktiga krav.

-Vi övervägde att åka till Nice, Tallin och Riga, men när Visby kom på tal var saken klar!

Gotland mitt i vintern kändes både nytt och annorlunda. Det valet har vi inte ångrat en sekund, säger Charlotta.

Januari är kanske inte den optimala tiden för en konferens på Gotland, men den gotländska arrangören tog sig an utmaningen och skapade en annorlunda upplevelse.

– Vi ville verkligen visa att Gotland är öppet, välkomnande och tillgängligt även under vintern, berättar Thomas Wickman från Hansa Event.

Möte med det genuina Gotland

Vistelsen på Gotland inleddes med lunch och traditionella gotländska aktiviteter på Lilla Bjers prisbelönta ekologiska krog söder om Visby. Deltagarna fick även uppleva det genuina Gotland på en historisk och kulturell busstur där de bland annat mötte en lammbonde och provade ”gotlandsdricke” hos den lokala bryggmästaren.

Gotlandslamm

På besök hos en av de många lammbönderna.

Otendag (eftermiddagskaffe) serverades i en gammal handelsbod som förvandlats till ett B&B i sekelskifteskostym. På programmet stod även konferens på Clarion Hotel Wisby, gotlandskalas i en lada på landet och middag i ett medeltida packhus.

– Och glöm för all del inte Ljugarns vindpinade raukar i vinterskrud, det var en magiskt vacker upplevelse, flikar Charlotta in.

Medeltidsstad för rörelsehindrad?

Konferensdeltagaren Dolores berättar att hon funderade på om en stad byggd på 1200-talet var möjlig att besöka som rullstolburen.

– Jag trodde att jag, som vanligt, skulle bli utestängd från flera aktiviteter, berättar hon. Men våra gotländska värdar hade tänkt till och tagit med ramp och andra hjälpmedel så vistelsen på Gotland blev en fin upplevelse även för mig. I det avseendet är man inte mer funktionshindrad än vad omgivningen gör en till. Här fungerade det bra, arrangören var mycket tillmötesgående.

Vinterbesök på Gotland rekommenderas!

– Det var väldigt speciellt, säger Charlotta om vinterkonferensen. Det var lugnt dagtid, men på kvällarna var det full fart på Visbys restauranger. Jag kan varmt rekommendera Gotland som konferensplats eftersom det finns mycket att se och uppleva utanför den tid man lägger på själva konferensen.

Denna text är skriven av

  • Tomas Ardin