Många är redan i gång, men vi behöver bli ännu fler som lär oss mer om energiomställningen och hur vi blir klimatneutrala.
Både besökare, deltid- och heltidsgotlänningar är välkomna att delta. Här får du veta mer om vad just du kan göra.
Vi återbrukar!
Här finns ett urval av material inom en rad olika frågor kopplat till energi och klimat. En guldgruva för dig som vill lära dig mer, hitta samtalsunderlag, kraftsamla i företaget, arrangera föreläsningar eller till exempel sätta igång en studiecirkel.
För företag – Globala målen.
Globalamalen.se.
Oavsett hur stort eller litet ett företag är och oavsett bransch kan alla göra skillnad. Här kan du ta reda mer om hur ditt företag kan arbeta aktivt med Globala målen och bidra till hållbar utveckling. Tips, inspiration och rapporter.
Klimatförändringar
Vägledning – Det här kan du göra för klimatet. Världsnaturfonden, WWF.
Konkret vägledning kring vad du kan göra för att bidra till ett stabilare klimat. Läs utifrån rubrikerna: bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken.
Välj dina förändringar. Lev klimatsmart och minska din miljöpåverkan. Världsnaturfonden, WWF.Var med och gör skillnad! WWF har samlat 50 små och stora förändringar du kan göra för vår enda planet. Svara på tre enkla frågor, så föreslår WWF de förändringar som kan passa just dig.
Spara vatten-kampanjen. Region Gotland.Vatten är vårt viktigaste livsmedel – och därför är säkringen av vattentillgången en av Gotlands största utmaningar – både på kort och lång sikt.
Matkalkylatorn. Världsnaturfonden WWF.
Ett enkelt hjälpmedel för att förstå matens klimatpåverkan. Det går snabbt att se om måltiden du tänkt äta håller sig inom planetens gränser för klimat. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har bistått i arbetet med kalkylatorn.
Konsumtion
Hallå konsument – om miljö och hållbarhet. Konsumentverket, hallakonsument.se.
Här finns information och tips för hur du kan konsumera mer miljömässigt hållbart, samt om hur olika produkter
påverkar miljön.
Hemberedskap
Elavbrott – vad gör jag nu? Energimyndigheten.se.
Plötsligt blir det ett längre elavbrott i ditt hem. Hur håller du värmen? Hur får du tag på vatten och lagar mat? Du ansvarar själv för att klara ett längre elavbrott i ditt hem. Här finns quiz, tips och checklistor.
Arbetsliv
Guide till det miljövänliga kontoret. Naturskyddsföreningen.
Kom igång med ert miljöarbete med Naturskyddsföreningens guide till ett miljövänligare kontor. Laddas ner som PDF. Den här guiden vänder sig främst till små och medelstora företag som ska, eller precis har, påbörjat sin resa mot ett hållbarare företagande.
Energi
Solelportalen – en vägledning om solceller. Energimyndigheten.se.
Vänder sig till småhusägare och näringsidkande fastighetsägare, till exempel lantbrukare och bostadsrättsföreningar. En informationsplattform för den som är intresserad av att skaffa solceller. Ta del av Solcellsguiden – från idé till färdig anläggning.
Guide för energieffektiva företag. Energimyndigheten.se.
Samlad information som du som företagare behöver för att kunna arbeta hållbart och långsiktigt med energifrågan med hjälp av ett systematiskt arbetssätt.
Existentiell hållbarhet
Hållbarhetsportalen. Svenska kyrkan.
Svenska kyrkans hållbarhetsportal med flera olika material. Bland om Naturens rättigheter samt Omtanke – ett reflektionsmaterial.
Testa din klimatpåverkan
Hallå konsument! Testa din klimatpåverkan. Konsumentverket, hallakonsument.se.
Test: Se vilket klimatavtryck du gör genom “Klimatkontot”. Dina resvanor, vilken mat du äter och hur varmt du har det i huset har betydelse för din egen påverkan på klimatet.
Klimatkalkylatorn – Beräkna din miljöpåverkan. Världsnaturfonden, WWF och SEI.
Test: Vill du veta hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar? Svara på frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping i Klimatkalkylatorn och få koll på din miljöpåverkan, och vad du kan göra för att minska den.