En busig flicka klättrar upp på en diskbänk.

LEVA & BO


"Men, vad gör ni på vintern?" är en fråga som många gotlänningar får. Massor! svarar vi. Gotland är en fantastisk sommarö - men för den som bor här permanent väntar alla årstidernas olika magiska skiftningar och temperament. Gotland är en kreativ ö med en uppsjö av evenemang, aktiviteter och händelser att ta del av och engagera sig i. Kanske är du nyfiken att prova på livet på ön?

Välkommen till livet på ön

Gotland är fantastiskt. Det är en plats som lever året runt och runt om på hela ön. Att vara ö-bo är lite speciellt. Vi bor mitt i Östersjön och har naturen inpå knutarna överallt. Den är bländande vacker men kan också vara lite vass när vinterstormarna river. Vi älskar det lika mycket som vi älskar alla soltimmar på sommaren. Det kommer liksom på köpet – och då funkar det att vintersurfa eller ta en frisk promenad och sedan värma sig framför brasan.

Gotlands hemlighet: Vår femte årstid

Vi har också en ganska väl bevarad hemlis; vi har en till årstid. Tack vare vårt vilda hav och kustklimat som ger oss milt väder har vi en period i september – oktober som är som en till årstid. Havet är uppvärmt och solen dröjer sig ofta kvar länge. Ett slags mellanläge mellan sommar och höst som gör att vi kan bada efter skolan eller jobbet och njuta på näst intill folktomma stränder. Brittsommar fast mer stadigt. Vår femte årstid.

Ekstakusten i snö

Socknar och sockenbor

På Gotland är har vi 92 socknar och varje socken är ett samhälle för sig med sin historia och traditioner, sevärdheter, minnen och gemenskap än idag. Sockenkänslan är stark!

Läs mer
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan