Fröjel Hembygdsförening

Övrigt leva och bo Västra Gotland
Fröjel Hembygdsförening engagerar sig i att bevara bygdens natur- och kulturminnen och arbetar för att skapa gemenskap och trivsel för dem som bor i socknen.
Fröjel Hembygdsförening grundades den 23 mars 1949, när Fröjel skulle slås samman med Klintehamns storkommun. Föreningen skapades för att bevara bygdens unika natur och kulturarv, samtidigt som man ville stärka gemenskapen genom att erbjuda lokaler och mark för olika aktiviteter.

1963 tog föreningen över den gamla skolan vid kyrkan från Klintehamns kommun, under förutsättning att hela bygden skulle ha tillgång till den. Skolan fick namnet ”Skolgården” efter en omröstning, och har sedan dess genomgått flera renoveringar. År 2009 tillkom en ny entré med kapprum, arkiv och toaletter, vilket gjort Skolgården till en central mötesplats för bygden.

Till 50-årsjubileet 1999 publicerades sockenboken ”Lär känna Fröjel – en socken på Gotland”, som ger en spännande inblick i Fröjels historia. 
2002 fick föreningen ett stöd från Leader+ för projektet ”Besöksplats Fröjel”, som resulterade i en utställning, ett serveringsställe i Skolgården, guidade turer kring kyrkan och de arkeologiska utgrävningarna av den vikingatida hamnen. 

Idag är föreningens fokus att göra Skolgården till en levande träffpunkt för alla åldrar i bygden. Här arrangeras allt från barn- och familjeaktiviteter till seniorverksamhet, där äldre kan träffas regelbundet för olika aktiviteter och social samvaro. 

Fröjel Hembygdsförening