november
9

Internationella dagen 2024 – En trygg och hoppfull värld för alla!

Övrigt kultur och nöje Södra Gotland
Evenemangsbild omslag
Familjevänligt
Föreläsning
Förening
Funktionsanpassat
Hållbart
Hälsa
Höst
Möjligt att åka buss/Hållplats inom 2 km
Vi är en del av världen även om det inte är något vi tänker på varje dag. Så idag möts vi över viktiga och intressanta frågeställningar kring demokrati och civilkurage genom föreläsningar, samtal, utställningar, bokbord och kulturinslag. Vad betyder en trygg och hoppfull värld för alla, för dig?
Välkommen till en dag full av spännande programpunkter. Se hela programmet här!

Alla programpunkter på folkhögskolan är kostnadsfria och du
väljer fritt vilka av de paralella programpunkterna du vill gå på.
Lokaler för de programpunkter som inte hålls i Gullinsalen meddelas på plats.

Missa inte den fantastiska föreställningen Goldbergsvariationerna på  Rondo i Klintehamn!

Illustrationen på programmet och affischen är skapad av Emilia Hansson i klass 7:2 på Högbyskolan. 

Utdrag från programmet

 
Klockan 13.00
Nu stämmer vi staten
Med Gertrud Wrange från Aurora, Frej från TTF och Erik Christiansson från FFF. 
Hur kan unga engagera sig i klimatfrågan? Här berättar Gertrud Wrange (Aurora) Frej (TTF) och Erik Christiansson (FFF) om hur deras engagemang ser ut och om varför de stämmer svenska staten.

Aurora är en ungdomsledd grupp som stämmer svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder.
Ta Tillbaka Framtiden (TTF) är en gemenskap av och för unga som gör fredligt motstånd mot samhället som bränner upp våra chanser till ett värdigt liv.
Fridays For Future (FFF) är en global ungdomsrörelse som strejkar och kämpar för klimaträttvisa.
Klockan 14.00
Spela roll! 
Med Mina Dennert
 
Vill du veta hur du kan göra verklig skillnad i samhället och stå upp för det du tror på? I den här föreläsningen med Mina Dennert får du konkreta verktyg och massor av inspiration för att engagera dig i viktiga frågor och göra din röst hörd, både online och i verkliga livet. Vi dyker ner i hur du kan avslöja och hantera desinformation, konspirationsteorier och propaganda – och samtidigt bli grym på källkritik och att förstå vad som är riktig journalistik. 
Du får också praktiska tips på hur du bemöter personer som trollar, sprider falsk information eller bara är allmänt aggressiva på sociala medier. Vi går igenom smarta sätt att hantera debattfällor som whataboutism och halmgubbar, så att du kan stå stark i diskussioner. 
Dessutom får du lära dig hur du kan stötta andra och vara en positiv kraft för förändring – allt på ett sätt som känns både kul och meningsfullt.  
Mina Dennert är journalist, författare och grundare av I Am Here International (med svenska #jagärhär) som inspirerat hundratusentals människor att med enkla och effektfulla metoder agera för social rättvisa och inkluderande samhällen. Dennert har specialiserat sig på desinformation och konspirationsteorier och dess påverkan på demokratin och samhället. Hon fokuserar särskilt på att stödja journalister, politiker och organisationer som drabbas av drev som hotar deras yttrandefrihet och driver dem till självcensur. Genom åren har Mina Dennert mottagit många priser och utmärkelser för sitt arbete, bland annat Årets Samhällsaktör, Årets Superkommunikatör och Anna Lindh-priset.  
Klockan 15.00 
En föreställning om mänskliga rättigheter
Av och med Olof Göthlin 
En föreställning om mänskliga rättigheter är en scenkonstproduktion där spoken word, musik, rörelse, skuggspel och teater används för att dela tankar om mänskliga rättigheter. Vi vill med den här föreställningen inspirera till diskussion och få fler att dela sina tankar om mänskligt värde och gemenskap.
Olof Göthlin är musiker på Scenbruket, Värmland. Riksspelman, multi-instrumentalist, pedagog och kompositör.
Tillfällen
logotyp

Övrig information

Eventet arrangeras av