För många är Medeltidsveckan på Gotland en rolig semesterupplevelse. För Matilda Ronnås, en 35-årig akutsjuksköterska från Stockholm, blev det så mycket mer – en livslång passion och slutligen flytt till ön som hon alltid hade drömt om.
När Matilda först satte foten på Gotland 2003, kunde hon inte ana att det så småningom skulle bli hennes nya hem. Från att vara en starstruck tonåring som fascinerades av gycklare, till att vara en av dem som byggt upp volontärverksamheten bakom en av Sveriges mest ikoniska festivaler.
Idag har Matilda bytt Karolinska Sjukhuset i Stockholm mot akutmottagningen på Visby Lasarett. Att byta miljö från en storstad som Stockholm till Visby med 26 000 invånare är en stor omställning.
Jag möter Matilda över en lunch i matsalen på Visby lasarett – utanför är december dunkelt och blåsigt. Matilda berättar om relationen till Gotland som började redan 2003. Då som tonåring besökte hon Medeltidsveckan för första gången med sin familj.
– Det var något speciellt med gycklarna, riddarna och hela atmosfären. Jag visste inte så mycket om det innan vi åkte. Men med mammas egenhändigt sydda dräkter och ett gemensamt intresse för sagor och riddarvärlden, blev resan en succé.
– Jag fastnade direkt för gycklargruppen Jauvet, berättar Matilda nostalgiskt. Jonglerare, eldshower och musiken – en resa tillbaka i tiden.
När gycklargruppen Jauvet skulle lägga ner 2010 tog Matilda färjan till Gotland över dagen för att se deras avskedsföreställning. Det blev en påminnelse om hur mycket hon älskade Medeltidsveckan.
– Jag insåg att det här är något man kan njuta av även som vuxen.
Därefter började hon åka dit med vännerna.
– Det bästa med Medeltidsveckan är den där omtalade känslan som inte riktigt går att sätta ord på, säger Matilda. Blandningen. Man har marknaden med alla lukter och smaker, alla ljud och musik i ruinerna. Det är inte bara fokus på festival och fest, inte heller bara på barnfamiljer. Medeltidsveckan fungerar för alla.
Ett år när ingen av vännerna kunde följa med till Medeltidsveckan blev Matilda istället volontär.
– Det kändes lite läskigt att åka själv, men väl på plats träffade jag nya vänner från både Nya Zeeland och Danmark. Det bästa med volontärskapet är gemenskapen. Flera av mina närmaste vänner har jag träffat genom Medeltidsveckan.
Matilda är idag en av volontärgruppledarna för Medeltidsveckan. Hon jobbar som volontär hela året med att planera, strukturera och schemalägga de drygt 300 volontärerna som är en förutsättning för att festivalen skall kunna fungera. 2024 nominerades Matilda till Årets volontär av organisationen Volontärbyrån och gick till final.
Matilda beskriver känslan av att stå bakom kulisserna och bygga upp festivalen som unik.
– Det är kul att träffa alla aktörer, fixa inför föreställningar och veta att man är en del av något stort. Det är ett enkelt sätt att få utlopp för ett engagemang – det är otroligt belönande.
Efter åratal av Medeltidsveckor som besökare och volontär bestämde sig Matilda till slut för att ta steget och göra Gotland till sitt hem. Det var ett vikariat på Gotlands lasarett som till slut fick henne att våga. Sedan i november 2024 är Matilda nu bosatt på Gotland. Medan hennes lägenhet i Stockholm är uthyrd i andra hand.
– När jag såg annonsen för vikariatet kände jag att det var dags – annars skulle jag ångra mig, säger hon.
– Jag har alltid varit lite rädd för förändringar och funderade mycket på om det magiska med att åka hit för Medeltidsveckan skulle försvinna om jag bodde här permanent.
Att byta jobb var också en stor omställning. Matilda hade länge arbetat på Karolinska sjukhuset i Stockholm och kände sig väl förankrad i sitt yrkesliv där. Men Gotland erbjöd något annat. Här är det korta avstånd, både fysiskt och mellan kollegor. Det är väldigt familjärt, vilket inte alltid är fallet på ett stort sjukhus.
– Det praktiska var faktiskt inte så svårt, säger Matilda, som fått hjälp med boende via Region Gotlands Bostadsservice. Men känslomässigt är det tufft att lämna ett invant liv, sina nära och en arbetsplats där man känner sig hemma.
– Att vara ny på ett jobb tar mycket energi. Jag har nog inte sett så mycket mer än vägen mellan mitt hem och lasarettet den här månaden. Men så hade det nog varit oavsett var jag hade börjat jobba någonstans, berättar Matilda.
Det är tydligt att Matilda värdesätter den personliga kontakten – både i sitt jobb som sjuksköterska och som volontär.
– I båda sammanhangen handlar det mycket om att skapa trygghet och en bra upplevelse för dem jag möter, säger hon.
Drömmer du om att göra ditt Gotlandsbesök permanent, att bo på Gotland året runt? Här hittar du information och inspiration om Gotland som plats att bo och leva på.
För Matilda var flytten till Gotland inte bara en chans att få ett nytt jobb utan också en möjlighet att bryta gamla vanor och mönster.
– Det känns som att när man kommer till en ny plats blir man mer öppen för att prova på saker och träffa nya människor.
Många av vännerna på ön har hon lärt känna genom Medeltidsveckan, men hon öppnar också upp för nya möten. Med mer tid på ön hoppas hon kunna utforska ännu mer av det sociala livet.
Matildas är ett bevis på att Gotland inte bara är en plats för semesterfirare – det är en plats för dem som söker efter ett nytt kapitel i livet. En plats där drömmar om historia och natur kan bli verklighet, samtidigt som man finner gemenskap och professionell utveckling.
– Jag hoppas verkligen att jag kommer att trivas så bra här att jag stannar, säger Matilda och blickar framåt.
Namn: Matilda Ronnås
Ålder: 35
Yrke: Sjuksköterska med inriktning på akutvård
Civilstånd: Ensamstående
Aktuell: Nyinflyttad till Gotland. Nominerad till Årets volontär hos Volontärbyrån för sitt engagemang som Volontär Gruppledare för Medeltidsveckan på Gotland 2024.
Medeltidsveckan arrangeras sedan 1984 och är Sveriges största historiska festival. År 2020 tilldelades festivalen Stora Turismpriset för andra gången. Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland är en icke-vinstdrivande forskningsstiftelse med folkbildningssyfte. Medeltidsveckan sprider kunskap om historien och medeltiden till en bred publik.
Ruinföreställningar, föreläsningar, kurser, gyckel, marknader & temaområden. Bo i vår medeltida camping och njut av världens bästa medeltid!