/ Fler kvinnor hittar rätt och trivs bakom ratten
Lastbilschaufför i hennes lastbilshytt i arbete under körning Foto: Joel Nilsson

Fler kvinnor hittar rätt och trivs bakom ratten

Transportbranschen domineras ännu av män, men allt fler tjejer och kvinnor hittar rätt bakom ratten på stora lastbilar, vilket uppskattas av både arbetsgivare och kunder.

Publicerad 16 dec 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

Transportbranschen domineras ännu av män, men allt fler tjejer och kvinnor hittar rätt bakom ratten på stora lastbilar, vilket uppskattas av både arbetsgivare och kunder. Gotlands Bilfrakt är öns största arbetsgivare inom branschen med sina ca 115 anställda, varav 17 är kvinnor.

Kvinnlig lastbilschauuför och personalchef står utanför sin lastbil
Emelie Gardell, Gotlands Bilfrakt. Foto: Joel Nilsson

Emelie Gardell jobbar som personalchef på på Gotlands Bilfrakt. Tidigare var hon själv yrkeschaufför, och hon berättar att hon fick jobb på Gotlands Bilfrakt direkt efter sin utbildning. Emelie trivs i branschen och tycker att det på Gotland är väldigt härlig och familjär stämning mellan såväl chaufförer och övrig personal som ut mot kund. Emelie har många interna och externa kontakter och får ofta får höra att det är kul att de är så många tjejer inom företaget och menar att branschen på senare år handlar mer och mer om service.

 

Visst finns det dem som ännu höjer på ögonbrynen när en tjej hoppar ur lastbilen, men det får man ta med ro!

-Emelie Gardell, personalchef Gotlands Bilfrakt

 

Arbetet består ännu av en del tunga, fysiska moment men det finns numer så bra hjälpmedel att det sällan blir ett problem. Just nu jobbar hon mycket med förberedelser inför kommande rekryteringar – till sommarsäsongen behöver företaget 10-15 nya chaufförer. Emelie berättar att de gör allt för att nå ut brett i sin rekrytering, främst genom nätverk, sociala medier och lokal annonsering. Emelie konstaterar dock att de kommer ha flera pensionsavgångar de närmaste åren, och hoppas kunna erbjuda några av sommarjobbarna en fortsatt anställning och ser den vägen som en bra inkörsport för att få rätt person på rätt plats. Att hon är ansvarig för rekryteringen tror hon dessutom kan bidra till att locka fler tjejer att söka och förhoppningsvis bättra på siffran för antalet kvinnor inom företaget.

Kvinna inom transportbranschen i arbete
Agnes Larsson, chaufför Gotlands Bilfrakt. Foto: Joel Nilsson

 

De kvinnliga yrkeschaufförerna blir hela tiden fler berättar Emelie, som menar att det till stor del handlar om att fler och fler också syns utåt. Inte minst genom alla kundmöten – på vägen, på färjan, i affärer och butiker. Utöver det sker en hel del marknadsföring genom sociala medier och numera också i programmet Svenska Truckers som går på TV. Ett program som Sveriges Åkeriföretag är med och finansierar – just för att lyfta yrket, visa vad det innebär idag och dessutom synliggöra kvinnliga chaufförer för att inspirera fler tjejer att välja yrket.

Lastbilar på en parkeringsplats.
Vi vill ha fler unga förare

Gotlands Bilfrakt är öns största arbetsgivare inom branschen med sina ca 115 anställda. De har såväl fordon och personal både på ön och på fastlandet och ser stora möjligheter framöver för den som väljer att bli yrkeschaufför.

Läs artikel

Warning: Undefined array key "page_promo_ingress" in /home/gotlandcom/gotland.com/releases/20240626095630/content/themes/gotland/templates/blocks/page_promo_block.php on line 9
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan