En ö är troligtvis det mest perfekta ekosystem som finns. Vädret och klimatet är milda mot oss – jorden, vattnet och människorna. Närheten är påtaglig mellan råvara och mångårig kunskap och fördelen med att kunna odla, skörda, föda upp och förädla lokalt ger oss den bästa möjligheten att säkra att mat från Gotland är både hållbar och av prima kvalitet. Här på ön myllrar det av entreprenörsanda inom mat- och livsmedel, med samarbeten som sträcker sig över hela ön, från stort till smått, och vidare på export till fastlandet och övriga världen.
Gotland är en intressant produktionsplats för både fjärran och nära marknader. Det är inte en slump att Stockholm och Mälardalens konsumenter idag ser gotländska livsmedel som närproducerade. Det har också öppnat för småskaligt och omsorgsfullt berett mathantverk där gårdens recept gått i arv under generationer och hittat vidare till exklusiva butiker på fastlandet.
Men också det storskaliga; spannmålet, rotfrukterna, lammen, de bästa nötraserna och klimatsmart uppfödda grisar. Är då Gotland Sveriges okända kornbod? Nja, kanske inte i jämförelse med de kilometerlånga odlingslandskapen i Sydsverige, men vi behöver inte jämföra oss, eftersom gotländska förutsättningar helt enkelt är unika.
Mindre producenter samarbetar och levererar till större lokomotivföretag, som i exemplet varumärket Rydbergs sallader – visste du att alla rödbetor och potatisar kommer från Gotland och att salladerna tillverkas på en fabrik mitt i ett kulturlandskap med kalkstensgårdar och ängen? Eller att det produceras 11 000 pannkakor i timmen på Pannkaksfabriken i Tingstäde, och att små hjärtformade delikatesskakor jäser i parti och minut i ugnar på södra ön för att skeppas vidare till caféer och konditorier i hela Sverige.
Att Gotland är landets bryggeri- och destilleritätaste län är ingen nyhet, men visste du att Gotland Whisky tillverkas på lokala ekologiska råvaror? Precis som korven från Gotlands korvfabrik, som för övrigt ligger i samma livsmedelskluster i centrala Roma. Chili, idfiléer, ramslök, enbär, tryffel, regnbåge, té, vindruvor, senapsfrön, äpplen, humle eller gotlandslins. Allt – och mycket därtill – ingår i produktionskedjor förädlade på ön med en smak av Gotland, och skeppas vidare till fastlandet via naturgasdrivna snabbfärjor. Med den nya Tysklandslinjen kan vinet från odlingarna på Gotlands sydöstra kust direkt nå en marknad med över 80 miljoner människor.
Fördelen med att kunna odla, skörda, föda upp och förädla lokalt höjer vår kvalitetsribba. Tydligare ursprungsmärkning, kontroll över djur- och växthälsa, ökat självförsörjande, en cirkulär bioekonomi och klimatpositiva effekter. Var odlar man växthusgurka och Tilapia med återvunnen värme från kalkindustrin om inte i Slite? Vi följer framtidens trendutvecklingar och satsar på innovationsstarka livsmedelsföretag i samspel med traditionella producenter med djup förankring i de gotländska landsbygderna.
Vilket för oss tillbaka till frågan om öar och våra speciella ekosystem. Gammalt och nytt i smarta lösningar. Föreställ dig stora lass med jutesäckar på hästdragna kärror i Visby hamn, röster som ropar, ångvisslor tjuter i kapp, klinkbyggda fartygssidor gnisslar mot kajens avbärare av grov, nött gotlandsfura, luften är fylld av tjärdoft, kalkdamm och tång. Och så ta ett kliv in i nutiden, där optiska sorterare, robotrengörare och drönare är osynliga hamnarbetare. Där små chip utlöser en digital ångvissla i en server på en annan kontinent när en vara lastas i Visby.
Det unika med gotländsk livsmedelsproduktion är att vi har förvaltat traditioner och kunskaper, och implementerat dem med nutidens fördelar. Ett typiskt ö-ekosystem, om vi får säga det själva.
Har Gotland blivit italienskt? På ön upplever vi som aldrig förr ett ökat intresse för närproducerad pasta. Tack vare nya samarbeten mellan kreativa gotländska krögare med omställningsanda och lokala producenter av kulturspannmål finns det möjlighet att äta hållbar, gotländsk och nyttig (ja, pasta kan vara nyttig!) pasta från norr till syd.
Läs artikel