Gotlands Konstmuseum presenterar Gotland Stories, ett spännande samtidskonstprojekt som diskuterar och adresserar bilden av Gotland. Projektet innefattar utställningar och program på olika platser runtom på ön. Först ut är den stora grupputställningen Gotland Stories som visas på Fornsalen, Gotlands Museum 11 juni-6 november 2022.
Det finns dominerande föreställningar och egenskaper som tillskrivs Gotland. Tydligast basuneras budskapen genom turistbroschyrer och reklamkampanjer, likväl som platsmarknadsföring och varumärkesprofilering. Det som förmedlas kan uppfattas som härligt och lockande, men även vara missvisande, inte sällan exotifierande och romantiserande. Genom Gotland Stories ställer vi frågan om vad som inryms i beskrivningen och kommunikationen av Gotland. Om vilka och vems berättelser som inkluderas i det dominerande narrativet.
Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för Gotlands Konstmuseum som är initiativtagare till projektet och curator för utställningen berättar: ”Gotland Stories går bortom schablonbilden av ”sommarparadiset Gotland” och öppnar upp för flera, även kritiska perspektiv.”
Gotland Stories går bortom schablonbilden av ”sommarparadiset Gotland” och öppnar upp för flera, även kritiska perspektiv
Genom de medverkande konstnärernas reflekterande och mångfacetterade konstverk vidgas, nyanseras eller utmanas bilden av och berättelsen om platsen. I utställningen presenteras många helt nyproducerade verk som aldrig tidigare har visats. Det är alltifrån måleri, fotografi, grafik och skulptur till animation, video och installation. Den övergripande tematiken om gotlandsbilden spänner brett och saxar mellan aktuella ämnen som turism, identitet, representation, hållbarhet, hierarki, ekonomi, natur, kulturarv, samtid, centrum och periferi.
Medverkande konstnärer: Kristina Frank, Nicola Godman, Jonna Hägg, Torbjörn Limé, Juri Markkula, Ina Porselius och Knut Stahle
Gotland Stories innefattar utöver utställningen på Fornsalen även programverksamhet, mindre utställningar och konstprojekt på offentliga platser eller i andra rumsligheter runtom på Gotland, olika tider perioden juni-december 2022. Projektet har fått stöd från Kulturenheten, Region Gotland.
Emma Hanquist medverkar med illustrationer rörande bilden av Gotland på digitala plattformar och i sociala medier.
Nicola Godman presenterar en nyproducerad och platsspecifik video på regionens tv-skärmar på färjeterminalen och flygplatsen i Visby.
Kristina Frank deltar under Almedalsveckan med performancen Beredskapskaninen, vilken bjuder in till samtal om militarisering och rådande säkerhetssituation.
Birthe Jørgensen visar utställningen Besvärliga Mammor i Karlsvärds fästning på Enholmen med en nyproducerad ljudinstallation baserad på ljudupptagningar från Slites omgivningar i ett experimentellt samarbete med operasångaren Tilde Rödland och musikern Steve Chadwick.
Fotograf Tommy Söderlund och etnolog Carina Johansson gör nedslag på sex geografiskt utspridda platser på Gotland med foto- och textprojektet Fejs & Plejs som adresserar bilden av gotlänningen.
Jonna Hägg utforskar sitt ursprung och skapande genom en utställning i Hemse, platsen hon vuxit upp på.
Här på gården både odlas, lagras och sorteras en stor del av Gotlands baljväxter och linser och i EkoFridas gårdsbutik kan man bland annat köpa den goda gotlandslinsen på lösvikt.
Läs artikel