/ Unik verksamhet med fokus på äventyr
Grundarna av Talltales med skumgummivapen i Dalmanska porten Talltales grundare Marcus Bildtgård och Peter Losenci. Foto: Joel Nilsson

Unik verksamhet med fokus på äventyr

Från utbildning till extrajobb till egen verksamhet - Peter Losonci såg behovet av nybörjarvänliga vägar in i rollspelet för alla åldrar. Sommarens ”battle" Visbys vallgravar gjorde succé och nu står Stockholm på tur.

Publicerad 16 dec 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

En av dem som studerat speldesign vid Uppsala universitet Campus Gotland är Peter Losonci. Under utbildningen jobbade han extra i butiken Skuggspel. Senare blev han också butikschef och det var då ha såg behovet av nybörjarvänliga vägar in i rollspelet – för alla åldrar. Till en början anordnade han småskaliga event i butiken samt rollspelskvällar på puben Blacksheep Arms i Visby. Intresset var stort berättar han och ganska snart växte utbudet och så småningom bildade han bolaget Talltales Visby tillsammans med Marcus Bildtgård, också han examinerad från Speldesignutbildningen vid Campus Gotland.

Tillsammans har de byggt upp en unik verksamhet med fokus på engagerande och roliga äventyr för alla åldrar. Deras kanske mest kända evenemang är ”Swords & Sorcery” som kan beskrivas som ett äventyrsspel för barn och ungdomar mellan 5-15 år. En välorganiserad lek i form av ett slag i Visbys vallgravar, med skumsvärd, sköldar och magi. I somras deltog upp emot 80 barn per event och många återkom gång på gång. Peter förklarar att spelet är byggt så att man ska kunna vara med hur många gånger som helst – inget slag är det andra likt. Våra spel finns inte någon annanstans, varken i Sverige eller i Europa berättar han. Det är helt unikt. Inte ett lajv utan en aktivitet. En aktivitet som passar alla, även nybörjare. Det är bara att komma, haka på och ha roligt!

 

Jag valde spelutbildningen på Uppsala Universitet Campus Gotland bland annat för de unika chanser som Gotland Game Conference ger
-Peter Losonci, Talltales

 

Alla spel och aktiviteter har skapats och byggts upp av Peter och Marcus. Där har de stor nytta av sin spelutbildning. En utbildning som vinner mycket på den mässa som arrangeras varje år menar Marcus och syftar på Gotland Game Conference. Här har öns studenter chans att visa upp sina spel och projekt för branschen. Både Peter och Marcus talar också både varmt och gott om Visby som studentstad. Studentkåren på Gotland gör ett fantastiskt jobb menar de och studentkulturen är unik här – inte så standardiserad som i många mer kända universitetsstäder. Det var också där de kom in i det teatrala, vilket delvis också ligger till grund för Talltales och alla de spel och aktiviteter de bygger upp.

Porträtt på Peter Losonci
Peter Losonci. Foto: Joel Nilsson

 

Medan många av deras klasskompisar lämnade ön efter examen valde Peter att stanna kvar på heltid. Det finns inte så många arbetsgivare inom branschen här på ön, men han vågade chansa och satsade efter ett par år på att bygga upp något eget. Det som började som en idé för att få ihop lite extra pengar växte snabbt och har tagit mer och mer av hans tid. Marcus däremot flyttade till Stockholm för att få jobb, men har spenderat hela sommaren på ön för arbetet med ”Swords & Sorcery” under dess högsäsong.

Porträtt på Marcus Bildtgård
Marcus Bildtgård. Foto: Joel Nilsson

 

Både Peter och Marcus jobbar med annat på sidan om, men inom en snar framtid tror duon att de ska kunna försörja sig helt på Talltales. Redan till våren expanderar företaget och de startar upp verksamhet även i Stockholm. De ser med spänning fram emot satsningen, som mycket kommer av såväl intresse som en möjlighet att göra detta till en lönsam verksamhet och för att de båda ska kunna ha Talltales som heltidssysselsättning.

 

Nu vågar vi satsa på en ny marknad och vi har ö-läget att tacka för det.
-Marcus Bildtgård, Talltales

 

Att satsa på en ny marknad är både spännande och skrämmande, konstaterar Marcus. Här på Gotland har de kunnat växa långsamt och expandera utifrån intresse. Dessutom är det lätt att marknadsföra sig och nå ut här konstaterar Peter, vilket helt och hållet är tack vare ö-läget. Sommarsäsongen gör sitt till, då är det aktiviteter så gott som varje dag, med otroligt många återkommande sommargotlänningar och turister.

 

Vi vill att gotlänningarna ska få flera anledningar att ha kul och träffas året runt!
-Peter Losonci, Talltales

 

Peter är tydlig med att poängtera att de vill ha verksamhet året runt. Inte minst för att gotlänningarna ska ha fler aktiviteter att välja på även under lågsäsong. Allt som gör att man kan ha kul, träffas och aktiveras tas tacksamt emot här menar han. Dessutom är det ett bra sätt för folk att komma in i ett socialt sammanhang och få vänner för livet!

 

Kvinna inom transportbranschen i arbete
En modern bransch i utveckling

Här på Gotland är man nära såväl branschen som beslutsfattare och har chans att vara med och påverka samt driva förändring.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan