GRAUT.

Hantverk Norra Gotland
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Design
Försäljning
Hållbart
Måleri
Öppna ateljéer
Säsong
Skulptur
Sten
Lokalt producerade produkter och skulpturer av Maria Broman. Främst betongprodukter med en industriell och stilren design. Det är hantverk med hög kvalitet och ett nordiskt uttryck. Företagsnamnet ”graut” har sitt ursprung från gutamålet och har fler betydelser som; natur, kraft, ämne, material.
Grundare och ägare till detta gotländska designföretag är modellör, skulptör, konstnär och designer Maria Broman. Företaget startades år 2015.  Maria är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har sina släktband och sin familj på Norra Gotland. För närvarande håller hon till på den gård som en gång tillhörde hennes mormor och morfar i Hellvi Malms med verkstad/studio.
Produkterna och skulpturerna är egentillverkade av Maria, ett hantverk med hög kvalitet. Heminredningsprodukter och skulpturer för inomhus- och utomhusbruk. Här på Norra Gotland sköter hon hela tillverkningsprocessen från idé till prototyp till färdig designad produkt/skulptur, sedan formtagning och gjutning.

Maria vill ta vara på tidlösa industriella former och ge dem ett nytt liv i form av stilrena heminredningsdetaljer i betong. Hon vill att de produkter hon skapar ska uttrycka en avskalad och nordisk känsla.

Det var just inom stenindustrin på Smöjen (Norra Gotland) som hennes morfar Karl ”Karold” Lundin började arbeta som grävmaskinist när han levde och det är i hans gamla källare som hon nu har skapat sig en verkstad/studio.

Företagsnamnet ”graut” har sitt ursprung från gutamålet och har fler betydelser som bl a; material, natur, kraft, ämne.

Därför valde jag företagsnamnet ”graut”! Det viktigaste för mig var anknytningen till Nordöstra Gotland där jag har mina rötter. Ön ”grauten” utanför vår kust har alltid tilltalat mig. Namnet ”graut” visade sig sedan vara mitt i prick när jag undersökte vad det betyder på gamla gutalmålet! Därav valet av företagets namn”.

Min formgivning inspireras av industriella former från olika områden, samt kalkstensindustrin och den karga naturen på Gotland. Det finns hantverksskickliga gener inom familjen och jag är stolt att bära det gedigna hantverksyrket vidare. Det är en enorm tillfredställelse i att hitta tilltalande former och att skapa med händerna. Jag drivs av att förverkliga mina idéer och försöker ständigt att utvecklas.

I konstnärskapet ingår även måleri i mån av tid, så ibland kan det även finnas målningar i containershopen. Maria målar gärna i akryl eller olja.

Containershopen/gårdsbutiken på nordöstra Gotland är öppen främst vår och sommar. Vänligen ta kontakt för besök utanför ordinarie öppettider och under lågsäsong. För info om säsongens öppettider, och webshop, se graut.se .

Sociala medier:
 Instagram
Facebook

Välkomna!

(Finns med i Turistbyråns app: oppetgotland.se)

Vägbeskrivning: Från Visby väg 148 norrut. När ni har passerat Lärbro Kyrka sväng av höger mot Hellvi. Följ denna väg i ca 1 mil. När ni har passerat Hellvi Kyrka sväng första vänster i t-korsning mot Kyllaj/Valleviken. Sväng höger mot S.t Olofsholm efter Hellvi Bygdegård. Skyltat, första vänster in på en lång grusväg.
logotyp

Övrig information