Riksarkivet Landsarkivet i Visby

Övrigt kultur och nöje Visby
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Landsarkivet i Visby grundades 1905 och är en del av Riksarkivet. Är du intresserad av historia är det här rätt plats för dig. Här bevaras det gotländska kulturarvet i form av dokument, fotografier och film från 1402 till idag. Vi finns i Arkivcentrum Gotland tillsammans med Regionarkivet Gotland.
Landsarkivet i Visby grundades 1905 och är en del av Riksarkivet. Tillsammans med Regionarkivet Gotland bedriver vi verksamhet i Arkivcentrum Gotland på Broväg i Visby.

Vårt uppdrag är att bevara och tillhandahålla information från statliga myndigheter på Gotland, dvs handlingar från exempelvis länsstyrelse, domstol, polis och Svenska kyrkan. Landsarkivet har också uppdraget att vara enskilt arkiv på ön här finns därför arkiv från många föreningar, företag och privatpersoner. Vi bevarar även omkring 10 miljoner fotografier från 1860-talet till nutid, allt från professionella fotografer, privata samlingar till tidningarnas bildarkiv.

Du är välkommen att beställa fram handlingar i original som kan läsas i vår originalläsesal, personalen hjälper dig att hitta det du är intresserad av. Mycket av det mest efterfrågade källmaterialet är digitaliserat och finns tillgängligt via Riksarkivets digitala läsesal, det och mycket annat finns också i vår dataläsesal på plats. Här finns också ett stort utbud av andra digitala arkiv och databaser. För besökarna finns också ett stort referensbibliotek med tonvikt på lokalhistoria och arkivforskning.

Under året erbjuder vi föreläsningar, filmvisningar och kurser med anknytning till arkiv och historia. Vi har också guidade turer i våra magasin och ordnar gärna ett studiebesök. Skolklasser är välkomna för besök och arkivlektioner.

Varmt välkommen att upptäcka arkiven!

Länk till hemsida: riksarkivet.se/visby

logotyp

Du kanske också är intresserad av: