TRÅD konfektion & sömnadskonst

Hantverk Södra Gotland
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Verksamhetsbild
Året runt
Butik
Design
Försäljning
Hållbart
Konsthantverk
Öppna ateljéer
Textil
Ull
TRÅD konfektion & sömnadskonst tillverkar plagg, accessoarer och konsthantverk av lokalt producerade, rättvist framställda och återbrukade material. Skapat för hand ur kärlek till kroppen, fibern och hantverket.
Bakom TRÅD konfektion & sömnadskonst står Emilia Esping. Efter ett brokigt arbetsliv i Stockholm, innehållande bland annat bodypiercing och kostym- och scenografi, hamnade jag 2020 på folkhögskolan på Gotland. 2021 flyttade jag till huset på När, där också ateljén ligger. Företaget startades samtidigt, dock har TRÅD funnits i olika former i snart 10 år.

Den stora inspirationskällan är natur. Både den mänskliga och fysiska. Jag tycker alltså om att dels förkovra mig i äldre och samtida populär/kultur, dels tillbringa tid i och med flora och fauna.

Jag grottar gärna ner i olika hantverkstekniker och traditioner. Hur och varför en klär sig på visst sätt är spännande för mig då jag tycker om att se hur plagg påverkar bäraren på olika sätt – lyfter, stärker, ändrar rörelsemönster, hållning, känsloläge och attityd. Jag vill själv bära plagg som känns. Omfamnande tunga koftor, luftiga lätta kjolar, stadiga byxor.

Lika viktigt som hur tyget känns för sinnena, är hur det känns för samvetet. Ju mer jag lär mig om textilindustrin desto svårare får jag att använda tyg som jag inte vet exakt hur det är tillverkat. Jag har brottats med frågor som: Hur lever lammen som ullen kommer ifrån? Vad äter dom? Vem rensar, tvättar, färgar den och vilka kemikalier utsätts dom för? Var odlas bomullen? Hur mycket vatten och bekämpningsmedel används? Vem plockar den och vad får dom betalt? Är bomull ens ok? Var spinns garnet? Hur vävs tyget? Vilka arbetsvillkor gäller där? Hur höga krav är egentligen rimligt att ha i en lönsam verksamhet? Är folk villiga att betala vad det _egentligen_ kostar?

Vissa har jag redan fått svar på, andra är jag mitt i att lösa och andra får helt enkelt tiden utvisa.

logotyp

Övrig information

Du kanske också är intresserad av: