Vandringsledsprojektet

Vandra och springa Visby
Verksamhetsbild omslag
Året runt
Förening
Höst
Höstlov
Outdoor
Outdoorveckan
Skog
sommarlovsveckan
Terräng
Region Gotland driver ett projekt tillsammans med Länsstyrelsen och ett nätverk av ledaktörer för att rusta upp och skapa nya vandringsleder.
Region Gotland är samordnare för de föreningar och utvecklingsbolag som ansvarar för lederna. Vissa av föreningarna och utvecklingsbolagen har beviljats medel för att rusta upp och utveckla nya leder och en ny Gotlandsstandard håller på att tas fram. Syftet är att skapa en gemensam metod för ledmarkeringar, skyltar och hur vi kommunicerar, underhåller och tar fram nya vandringsleder.

Vill du hitta vandringsleder och veta mer om tillgänglighet och faciliteter finns den digitala tjänsten Naturkartan.


Naturkartan
Naturkartan är en friluftsguide för webb och mobil och fungerar som ett digitalt alternativ till broschyrer och papperskartor. Det är ett enkelt sätt att hitta vandringsleder och få information om avstånd, tillgänglighet och faciliteter.

Naturkartan kan användas som app. Ladda ned den där du vanligtvis laddar ned appar.

Du kan också hitta guider och använda Naturkartan här på gotland.com och sidorna för vandring och friluftsliv.

Vill du veta mer om hur din förening eller ditt företag kan vara med och utveckla Gotlands vandringsleder kan du läsa mer om projektets nätverk på gotland.se/vandra.

Ledaktörer som har beviljats medel
 • Banvallen
 • Garda HB
 • Östkustleden
 • Svajde / Roma
 • När SF
 • Lustkusten
 • Vägumeviken
 • Pilgrimsleden
 • Fröjel / Klinte Hb
 • Länsstyrelsen
 • Graip IK
 • Tofta Strandförening
Är din förening, företag eller organisation intresserad av att vara med i nätverket? Vi bjuder in till workshops och evenemang och du kan vara med och driva utvecklingen av vandringsleder på Gotland. Hör av dig till projektledare Fie Broker-Bulling, e-post: fie.broker-bulling@gotland.se


Finansiering för tre projekt i ett
Leader Gute
Ledaktörer på Gotland kommer tillsammans ta fram heltäckande metodik, kommunikation och arbetsform för hållbar utveckling och kvalitetssäkring av vandringsleder över hela Gotland. Metodiken ska också tydliggöra ansvar, underhåll, hållbara strategier och grafiskt material. Syftet är att underlätta det ideella arbetet med leder på Gotland.


Tillväxtverket
Projektet kommer att ta ett samlat grepp över fortsatt utbyggnad av leder på Gotland. Det långsiktiga målet är att skapa ett övergripande ledsystem som täcker vandring runt hela Gotland med förbindelselänkar tvärs över ön på strategiska platser. Allt stöd kommer att förmedlas till ledägare och ledförvaltare runt om på Gotland. 


Naturvårdsverket
Projektets ska stärka regional organisering och samordningen av vandringsleder där staten inte är huvudman. Syftet är också att etablera en väl fungerande infrastruktur för vandringsleder genom lokal organisering och samarbete inom ramen för Nationell ramverket samt bidra till det nationella arbetet.

Läs mer on Vandringsledsprojeketet på gotland.se/vandra.

Vandringsledsprojektet

Du kanske också är intresserad av: