I Pippis fotspår!

Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp tjolahej tjolahoppsan sa. Här kommer Pippi Långstrump, ja här kommer faktiskt jag.

Den första filmen om Pippi spelades in redan 1949 men de flesta av oss är nog mest bekanta med den TV-serie som spelades in 1968, med Inger Nilsson i rollen som det rödhåriga yrvädret. Serien spelades i huvudsak in i Visby och Pippi är sedan dess för evigt förknippad med Gotland. Faktum är att du än idag kan få en in väldigt bra inblick i filmerna och de miljöer som var med i filmerna, med hjälp av vår guide så kan du ta dig till de viktigaste platserna. Du hittar dem antingen i listan här nedanför eller i vår temakarta Gotland runt med Pippi Långstrump.

19 platser att besöka i Pippis fotspår

1. Klinttorget

Pippi är ett barn och hon har ett hem. Därför behöver hon inte ett barnhem. Med det håller Prusseluskan inte med om. Barnen får inte bo själva. Här på Klinttorget diskuterar hon livligt problemet med flickan Långstrump i tv-avsnittet Pippi är skeppsbruten. Och i På rymmen med Pippi Långstrump, går Pippi på lina, som är spänd över detta torg.

2. Övre Finngränd

För gullpengar kan man köpa så mycket leksaker att det räcker åt alla barn i hela stan! Just det har Pippi gjort och nu sitter allihop på trappan i Övre Finngränd och spelar lergök när Kling och Klang kommer förbi i tv-avsnittet Pippi går i affär. I det lilla röda huset som ligger i anknytning till trappan bor Allan som Pippi bjuder till kalaset i Pippi håller avskedskalas.

3. Nygatan

På Nygatan ligger apoteket där Pippi blandar sin egen medusin – den som botar alla sjukdomar i avsnittet Pippi går i affär. Kanske är just Nygatan magisk för här kommer Pippi cyklande på en cykel utan hjul i På rymmen med Pippi Långstrump.

4. Kyrktrappan

Pippi ger tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom en gullpeng för den vackra skönsången när hon, Tommy och Annika springer nedför kyrktrappan vis S:ta Mariakyrkan. Detta ger tjuvarna mersmak och de börjar jag efter Pippis pengar, i avsnittet Pippis ballongfärd.

5. Kyrkberget

Det kan hända att ens kläder blir uppätna av en ko, åtminstone om man är På Rymmen med Pippi Långstrump! Men vad gör det när man kan ha två säckar på sig istället? De tre vännerna har picknick på Kyrkberget medan de funderar på hur de ska få tag i pengar till nya kläder.

6. Uddensgränd

Om du tittat ordentligt på den enda riktiga skylt som ses i filmen om Pippi Långstrump så skymtar du gatunamnet Uddensgränd. Den passeras många gånger både i tv-serien och i filmerna, bland annat syns den i Pippi flyttar in i Villa Villekulla, då poliserna kör förbi gatan.

7. Lancastergränd

I Pippis ballongfärd får Kling och Klang och Prusseluskan syn på Pippi, Tommy och Annika i en luftballong. Det är ju absolut förbjudet! Poliserna börjar sin jakt efter barnen just i denna gränd – och Prusseluskan, hon svimmar!

8. Norra Murgatan

Pippi! Pappa! Kapten Långstrump har ankrat den lilla staden för att ta med sin dotter ut på de sju haven. I avsnittet Pippi håller avskedskalas rider Pippi tillsammans med Tommy och Annika längs Norra Murgatan. Hon berättar om allt spännande som hon ska uppleva på Kurrekurreduttön. Där är faktiskt Pippi en riktig prinsessa!

9. Brunnsporten

Genom denna port har Pippi ridit många gånger! När hon flyttar in i Villa Villekulla och när Pippi är på rymmen och i tv-seriens första avsnitt. När de sju haven lockar, i Pippi går ombord, är det denna väg hon tar.

10. Östergravar

Visby Ringmur har blivit en symbol för tv-serien om Pippi Långstrump. I Pippi flyttar in i villa Villekulla rider Pippi längs ringmuren vid Östergravar. Därifrån svänger hon in genom Brunnsporten i tv-seriens första avsnitt.

11. Norderport/Silverhättan

Kloppeti-kloppeti-kloppeti! Även här går färden på Lilla Gubbens rygg! I Pippi flyttar in i Villa Villekulla ser man henne ridandes just nedanför Silverhättan.

12. S:t Nikolaigränd/S:t Nikolaigatan

Här kan man hitta lekplatsen där Prusseluskan passar barnhemsbarn och försöker få dem att leka i Pippi flyttar in i Villa Villekulla. När Pippi ska lämna den lilla staden bjuder hon alla barnen som leker på lekplatsen till sitt kalas i Pippi håller avskedskalas.

13. S:t Göransporten

Ha, ha! Dunder-Karlsson och Blom har äntligen lyckats stjäla Pippis kappsäck med gullpengar! På sin flykt bort från Pippi springer de ut ur staden genom S:t Göransporten. Men vad de inte vet är att Pippi, Tommy och Annika passerar är på äventyr i en luftballong, ganska precis ovanför dem i filmen Pippis ballongfärd.

14. Fiskargränd

Syrliga karameller, geléhallon och lakritsbåtar. Vilka vill inte hellre ha det än skolmat? Här ligger godisbutiken som Tommy och Annika passerar på sin väg till skolan. Där måste man stanna en liten stund, trycka näsan mot fönstret och fantisera om allt gott i avsnittet Pippi flyttar in i Villa Villekulla.

15. Specksgränd 18

Det är brist på sprattelgubbar och knallpulverpistoler. Men här, i det bruna huset på denna gata, råder Pippi bot på det och köper leksaker till alla barnen. Här grips också bovarna Dunder-Karlsson och Blom när de vill ta alla Pippis gullpengar i tv-serien.

16. S:t Hansgatan/Funcksgränd

Här ligger butiken där Pippi köper kläder till Tommy och Annika i filmen På Rymmen med Pippi Långstrump, så att de slipper gå runt i säckar. Men när de kommer ut ur butiken står polisen där och tar alla tre med till stationen för att tala allvar. Vet deras föräldrar verkligen om det här?

17. Rådstugugränd

Bakom det röda staketet hittar man den bakgård där Pippi, Tommy och Annika ställer sig för att sjunga för att få ihop pengar till nya kläder. Men barnen får bara ihop 17 öre på sin sång och det räcker ju inte ens till en skjortärm, konstaterar Tommy i På Rymmen med Pippi Långstrump.

18. P18 Förvaltarbostad – Villa Villekulla

Numera ligger Villa Villekulla i Kneippbyn, där de båda långfilmerna är inspelade. Men när tv-serien gjordes stod faktiskt Villa Villekulla på militärområdet P18 och egentligen är huset en gammal förvaltningsbostad. Trädgården var mer vildvuxen här, men huset är sig likt före och efter flytten.

19. Lågan och Kärringen

Går man ut genom Skansporten och följer Visborgsgatan fram kommer man till ett stort grönområde. Här hade Pippi picknick med Tommy och Annika bland de gamla kvarnarna Lågan och Kärringen i tv-avsnittet Pippi ordnar en utflykt. Det tycker vi också att ni ska ha. För vad är godare än kalla pannkakor med sylt om sommaren? Tjolahoppsan!

Och självklart är inget gotlandsbesök komplett för en Pippifantast utan att besöka det riktiga Villa Villekulla, som idag står på Kneippbyn Sommar- och Vattenland.