närproducerad mat och dryck
NÄRPRODUCERAD MAT & DRYCK

Konsumera lokalt

Smak och hållbarhet genomsyrar den gotländska matscenen från producenter till restauranger. Ön bjuder på många lokala och närproducerade råvaror och produkter av fantastisk kvalitet. Här nedan finner du några startpunkter för dina lokala smakäventyr.

Gotlands svarta guld

Bourgognetryffeln trivs på vår ö, och brukar kallas för Gotlands svarta guld. Den plockas under hösten men finns året runt att köpa för dig som besökare på flertalet ställen. Antingen som ren tryffel, eller i form av olika förädlade tryffelprodukter.

Kajp – en gotländsk delikatess

Kajp och ramslök växer vilt på Gotland. Bladen plockas på våren och kan exempelvis användas till Kajpsoppa eller som smaksättning av smör och salt. Finns att köpa året runt.

majs och chili i gårdsbutik

Upptäck öns gårdsbutiker

Upplev den härliga känslan av att handla direkt från producenten. På Gotland finns det gårdsbutiker i praktiskt taget varje socken. Där kan du köpa med dig smaker och upplevelser som det är svårt att få tag på under resten av året, eller på andra ställen i Sverige.

Gårdsbutiker

Förgyll sommarmaten med självplock

På Gotland finns det flera gårdar som erbjuder självplock av grönsaker, kryddor, jordgubbar och andra bär. Passa på att njuta av naturupplevelsen samtidigt som du kan bära med dig utvalda råvaror hem. Ett fantastiskt sätt att få närings- och smakrika ingredienser till sommarmiddagen. Med en snabb sökning på nätet hittar du enkelt öns gårdar med självplock.

Bryggerier & dryckestillverkare

Gotland har många dryckesalternativ. Från lokala bryggerier och gårdsbrännerier i toppklass till närproducerad saft vid vägkanten. Den här kartan hjälper dig att hitta till våra lokala dryckestillverkare.

Bryggerier & dryckestillverkare

Mat- och restaurangupplevelser

Unna dig några minnesvärda restaurangbesök i sommar. Det finns gott om lokala krögare med mängder av gotländska smaker. Du kan hitta tips om öns alla restauranger här. Kanske hittar du din egen favorit i sommar?

Gotlands restaurangutbud

Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /home/gotlandcom/gotland.com/releases/20240626095630/content/themes/gotland/templates/blocks/image_slider_text_block.php on line 9
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan