Gotland har mycket begränsat med grundvatten. Det är därför viktigt att vi alla tänker på vad vi kan göra för att minska vattenanvändningen. På sommaren är belastningen på våra reservoarer extra tung, vattnet behöver räcka till extra många. Här kommer några tips som får vårt vatten att räcka längre.
Om du har en äldre toalettstol kan du minska mängden vatten vid spolning genom att lägga en tegelsten i toalettens vattentank. På så sätt sparar du många liter vatten under en sommar.
En kran som står och droppar ett helt år slösar nästan 9 000 liter vatten. Det motsvarar 270 kronor i vatten- och avloppskostnad, plus 440 kronor för uppvärmningen om det är varmvatten som droppar.
I snitt duschar vi svenskar åtta minuter om dagen. På åtta minuter går 96 liter rakt ut genom rören. Egentligen räcker en dusch på två minuter väl, så duscha kortare. Du kan också hoppa över duschen helt ibland, ta med en biologiskt nedbrytbar saltvattentvål och tvätta dig i havet nästa gång du badar på någon av våra härliga stränder.
Det går åt mycket onödigt vatten när man väntar på att det ska bli kallt i kranen. Fyll en kanna med vatten och ställ i kylen istället. Då har du dessutom alltid tillgång till iskallt gott dricksvatten och kranen får lite välbehövlig vila. Testa att smaksätta vattnet med mynta, melon, gurka, lime, kiwi eller ingefära.
Återanvänd kaffekoppen eller vattenglaset istället för att ta en ny varje gång. På så sätt behöver du inte sätta igång diskmaskinen alltför ofta; diskmaskinen slukar massor av vatten. Ännu mer vatten går åt när du diskar för hand. Så fyll diskmaskinen väl istället för att köra igång en halvfull.
Tvättmaskiner slukar mängder med vatten. En genomsnittlig maskin drar mellan 40 och 60 liter vatten per tvätt. Äldre maskiner drar ofta ännu mer. Det är ungefär som att fylla ett tredjedels badkar varje gång du tvättar. Fyll maskinen väl och använd eko-programmet som drar mindre vatten om din maskin har ett sånt.
I snitt förbrukar varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn. Den största delen av vattenförbrukningen går till personlig hygien. Det finns många sätt att spara på vattnet. Ett sätt är att stänga av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig. Över en sommar blir det många minuter i badrummet och du kan spara hundratals liter vatten.
Gräsmattor är tåligare än man tror och klarar långvarig torka bra. På Gotland råder bevattningsförbud på många platser större delen av sommaren. Ett tips är att samla regnvatten i en tunna så att rabatterna kan få det vatten de behöver ändå. Vattna också tidigt på morgonen eller på kvällen, så avdunstar inte vattnet lika lätt.
Det finns många fler tips om hur du kan göra för att spara vatten. Läs mer på gotland.se. Har du några egna spartips? Dela med dig av dem till Teknikförvaltningen.