På Gotland är vi ett gäng passionerade och kreativa människor som brinner för att Gotland ska vara en levande och hållbar plats att upptäcka året om. Detta innebär att vi tillsammans vill skapa härliga upplevelser för våra gäster med en strävan att inte försöka äventyra kommande generationers framtid. Alla vi företag jobbar systematiskt med vår hållbarhet genom att vi årligen sätter nya målsättningar i våra hållbarhetspolicys. På så sätt tar vi nya steg i vår strävan att göra Gotland till ett Sustainable Plejs. Nedan kan du läsa om vilka vi är.
Nära Gotlands södra spets ligger Burgsviks Bryggeri. Här brygger bröderna Magnus och Olof tillsammans med sin bryggmästare gott öl med gotländska råvaror. Bryggeriet är södra Gotlands största och den gotländska baggen pryder stolt flaskorna. Nu har man även jobbat stenhårt med att ta fram ett eget ekologiskt öl som komplement till sitt breda sortiment. Hinner man inte med en utflykt ner till Burgsvik så finns ölet på flertalet krogar på ön och även på Systembolaget. Upplev smaken av Gotland var du än är!
”Öl från ön, för alla smaker – nu även med eko-stämpel”
I centrala Visby huserar en av Sveriges bästa creperior. Hos Crêperie & Logi serveras galetter och crêpes året runt, lagade på närodlade råvaror efter säsong. Här finns även lokalproducerade drycker och självklart glutenfria och veganska alternativ. Ägarna Mattias och Ann-Sofie strävar efter att variationen ska vara stor och priserna rimliga så att creperian kan vara en plats för många.
”En crêpe för alla tillfällen helt enkelt!”
Finsmakare vallfärdar till Fårö för vad som bäst kan beskrivas som ”medelhavsmat på gotländskt vis”. Med lokalproducerade råvaror skapar gänget på Restaurang Fårögården genuina smakupplevelser på ett hållbart sätt med stor omtanke. Här odlar man egna örter, rostar kaffe och brygger eget öl tillsammans med Barlingbo Bryggeri. Mat och nyrostat kaffe på det – vad mer behöver man?
”Omtanke, ärlig hållbar mat och nyrostat kaffe på det – vad mer behöver man?”
Restaurang Vedugnen i Gothem är en östkustpärla. Här bjuder familjen Malm på sydeuropeiskt kök med lokal prägel. Restaurangen bakar sitt eget bröd och alla pizzor toppas efter säsong. Köket väljer lokala råvaror och kaffet rostas av Gute Rosteri.
”Från ö-jord till pizzadeg – gott och mättande!”
Mitt i Visby ligger H10, ett mysigt och året-runt-öppet café som gör anspråk på titeln ”stans godaste kaffe”. H10 gör det lätt att äta hållbart. I köket knådar man egna bull- och bröddegar gjorda på lokalproducerade råvaror. Menyn innehåller en rad olika frukostalternativ, ett brett lunchutbud och smarriga bakverk. Fiket har även fullständiga rättigheter. Genom sitt läge på Hästgatan 10 är H10 en självklar mötesplats i Visby. En varm gemenskap där alla är välkomna.
”Hela Visbys vardagsrum”
I 50 år har Krusmyntagården varit ett självklart utflyktsmål för hela familjen. Restaurangen är inriktad på utsökt fika och vällagade måltider. Här finns gott käk för såväl ett snabbt lunchstopp som en mysig middag. Varför inte ta en promenad i örtagården för att smälta maten? Eller gå ett varv i butiken som är full av gotländska, lokalproducerade produkter. För otåliga barn finns en lekplats, så att de vuxna kan njuta av en ö-verklig utsikt med vacker solnedgång.
”Örterna och de goda smakernas plats – bara ett stenkast ifrån havet”
Det klassiska värdshuset Lindgården öppnade redan 1968 och har genom åren blivit något av en institution i Visby. Här serveras svenska klassiker med franskt manér. Köket jobbar efter Bondekalendern och använder närproducerade råvaror efter säsong. Under sommaren kan man sitta på uteserveringen i parken bland mullbärs- och valnötsträden och avnjuta ett glas vin från den välsorterade vinlistan.
”En Visby-klassiker med fokus på ö-jord till bord och drink”
Våren 2020, när pandemin var ett faktum, ville radarparet Hanna och Kristoffer Dagerås göra något för de kämpande Fåröborna. Så föddes idén om Pastamakarna: en restaurang dedikerad till färsk pasta, gjord på ekologiska råvaror från Gotland – och knådad i en äkta italiensk pastamaskin! De delikata rätterna serveras i äkta gotländsk gårdsmiljö. Här finns ingen bordsbokning. Alla kan komma och gå som de vill.
”Gotlands bästa pastahäng – enkelt, gott och klimatsmart!”
Hos Martin och Emma på Prima Gård lämnas inget åt slumpen. Här jobbar man så hållbart och miljövänligt det går. På Prima rostar man sitt eget kaffe till rykande färskt hembakt fika. Och några fåtal gånger varje sommar lagar Martin sin finmiddag – en drömlik kulinarisk upplevelse på gotländska råvaror.
”Prima – hållbart och gott!”
Salthamn är ett härligt område straxt norr om Visby. Här finns flera hus i olika storlekar för uthyrning och man jobbar med catering året runt för både stora och små sällskap. Här lagas mycket vegetariskt och med en halv hektar odlingsbar mark producerar man rikligt med egna grönsaker och örter.
”På en magisk plats vid havet skördar man från det vilda skafferiet och lagar mat med kärlek – ett framgångsrecept”
Snausarve Gårdsbryggeri är ett litet lokalt bryggeri i Slite som drivs hemma hos paret Nina och Kalle. 2017 gick startskottet för det lilla bryggeriet som när en stark passion för det äkta ölhantverket och en vilja att utmana normerna i bryggeribranschen.
”Bara goda grejer med karaktär som vi själva vill dricka”
Ett liten bit ifrån Tofta strand ligger anrika Toftagården. Cilla och Henke som driver Toftagården är värdskapsproffs som får alla att trivas. Här finns något för hela familjen att njuta av, med härlig trädgård och pool. Här sänker man axlarna en stund och njuter av god dryck och mat. I köket basar gotlandssorken Svante och uppfinner nya smörrebröd med fokus på det lokala och det som är i säsong. Smarrigt värre.
”Ett skönt, avslappnat ställe med locally produced smörrebröd serverat med mycket kärlek!”
På västkusten nära havet ligger det fina gårdshotellet Stelor. Ägarparet My & Linus har som motto att visa upp det de själva gillar från Gotland och jobbar med producenter som brinner för hållbarhet. Det gäller såväl råvaror som keramik och konst. Alla rummen i det stora kalkstenshuset är unikt inredda och varsamt renoverade.
”På Stelor arbetar man nära producenter man känner väl. Då vet man att maten får kärlek – från ö-jord till bord”
Charmiga Ljugarn har varit ett besöksmål sedan början på 1900-talet. Här är det Smakrike som är hållbarhetsambassadör. Lotta och Rickard Hasselblad ville skapa en restaurang med sina egna favoriter och ett hotell med genuin känsla. På Smakrike lägger de ner sin själ i allt det de gör.
”Vallfärda till detta höstmecka när vår ö-jord ger oss delikat tryffel – det kommer du inte ångra!”
Strandakar i När öppnade 2018 och har redan hunnit bli en institution i lantlig lyx. Hela anläggningen, med de två restaurangerna, en ståtlig matsal och tillgänglig bistro, ligger inbäddad i en harmonisk miljö. Just harmonin i platsen var det som lockade Lars och Charlotte att bygga sitt drömställe här.
”Köksmästaren Andreas ser till att det alltid finns klimatsmarta rätter på menyn. Lantlig lyx när den är som bäst”
På denna mysiga gårdskrog levereras smaken av Fårö genom hela måltiden. Hanna och Kristoffer Degerås med familj satsar helhjärtat på lokala råvaror. På Gåsemora vill man erbjuda mersmak av Fårö. Lokalt och ekologiskt är en självklarhet i köket och den gastronomiska ribban är hög. Köksmästare Hanna ikläder sig även rollen som sommelier. Hon gör egna alkoholfria drycker och ser till att vinlistan är noggrant kurerad.
”Hanna och Kristoffer brinner för lokala råvaror och levererar hög gastronomi på en av Fårös vackraste platser”
Detta charmiga bed & breakfast etablerades 2018 av svenska Josefine Bergsten och brittiskfödde sydafrikanen Jerry McLean. Deras mål är tydligt: skapa en hemtrevlig och mysig plats för övernattning, med smakrik mat lagad på egna eller närproducerade råvaror. Josefine brinner för regenerativ odling och har även själv byggt gårdens växthus av återvunna gamla glas, så att nyskördat alltid står på menyn.
”En oas med influenser ifrån hela världen men med rötterna i ö- jorden”
Familjära Bageriet är en pärla på bästa adress mitt på Stora Torget i centrala Visby. Här serveras genuin och vällagad mat i en underbar miljö. Maten lagas med närproducerade råvaror och rätterna är komponerade efter säsong. Ofta hittar man de gotländsk pasta och även de gotländska grönsakerna – direkt från ö-jord till bord. På vinlistan kan man också hitta ett och annat spännande naturvin.
”Stället med det största hjärtat – både för människor och miljö. Känn dig som hemma mitt i Visby!”
Bara en halvtimmes båtresa från Klintehamn ligger natursköna Stora Karlsö. Ön är ett av Gotland bästa utflyktsmål: Förutom ett rikt fågelliv, öns vackra kalkstensklippor och spännande historia finns härliga matupplevelser att utforska. Restaurangen på Stora Karlsö är belägen i Nordhamn med underbar utsikt över viken. I köket lagas det man kallar Östersjömat, med hållbarhet i fokus. Och glöm inte att smaka det lokala ölet och syna vinlistans utbud av hållbara produkter – ofta direkt från andra öar i Europa!
”Helhetsupplevelsen för dig som vill känna smaken av genuin ö-mat på lokala råvaror och fisk direkt från Östersjön.”
Bistro Burs är verkligen hela Burs vardagsrum. På en varierad meny som dignar av utsökta rätter, hembakt fika och smarriga efterrätter finns säkerligen något för alla. Köket använder såklart gotländska råvaror – och gärna från Burs med omnejd när det är möjligt. Håll koll på Bistro Burs Instagram för att se när det är dags för musik, quiz, ölprovning och andra festligheter.
”Vardagsrummet på landet – det är här det händer! En levande Bistro i Burs, året runt, där alla är välkomna.”
I den vackra Patriciervillan driver Cecilia och Björn Westerholm det uppskattade hotellet Grå Gåsen, vandrarhemmet Gåsens Björklunda och sommarrestaurangen Gåsens Lada. Köket jobbar hållbart, svenskt och med lokala råvaror efter säsong och i baren finns också många lokalproducerade produkter.
”Här känner du dig som hemma – fast så mycket bättre.”
Gotland Spirits är ett unikt destilleri som tillverkar sin egen råsprit från grunden. Här lämnas inget åt slumpen: Destilleringsprocessen tillåts ta sin tid och alla råvaror, som vete och äpple, är närproducerade av bönderna som delar mark med verksamheten i Linde. Förutom gin har man även en rad utsökta likörer, tillverkade på restprodukter ifrån den lokala matvarubutiken. Spill heter kollektionen – snacka om hållbar dryck.
”Sprit från närodlade råvaror och restprodukter – mer cirkulärt blir det inte.”
I den härliga restaurangen vid Gnisvärd lagar familjen Broman klassiska rätter i gotländsk tappning. För kocken, tillika restaurangens namne, Anders Broman har det alltid varit viktigt att jobba med närodlat och närproducerat. Han har ett långt förflutet inom branschen och har bland annat utnämnts till ”Årets lammkock” vid flera tillfällen.
”Överkligt bra smultronställe precis vid havet där familjen Broman fokuserar på hållbart och närproducerat.”
På vackra Roma Kungsgård i hjärtat av Gotland huserar det härliga fiket Café Grönhagen. Under somrarna lassar de ut läskande dryck och gott fika i det vita kalkstensstallet, medan höstmånadernas varma koppar och kakor serveras i det ombonade värdshuset precis intill.
”Mitt på ön finns ett av Gotlands mest mysiga och ombonade caféer, med stort fokus på att det som är gott också är lokalt.”
Alskute är en historisk gotländsk gård med anor från 1730-talet. Den familjeägda gården har gått i arv i många generationer, men genom alla år är det en sak som varit densamma: det har alltid växt humle på fälten. Tidigare användes den för att brygga det klassiska ölet ”Gotlands Dricke”. Numera brygger Alskute en rad olika öl i sitt eget bryggeri. Här finns något för alla: allt från lager och ipa till en spännande breakfast stout, ett öl som skapats i samarbete med de gotländska kaffemästarna på Kränku.
”Ett besök på Alskute är givet för alla som älskar öl”
Bara ett kort stycke från ringmuren ligger uppskattade Bryggeriet Mat & Malt. Som namnet skvallrar om är finns här såväl en mysig kvarterskrog som ett lokalt ölbryggeri. Krögare är Reinhard Keinprecht, en österrikare med lång erfarenhet i branschen. Till sin hjälp har han den välrenommerade köksmästaren Mateusz Jagielski som tidigare jobbat på en Michelinkrog i Polens huvudstad Warszawa. Med två så högklassiga matmästare vid rodret är menyn något alldeles extra. Här snackar vi kvalitet!
”Bryggeriet Mat & Malt lämnar ingen besviken!”
På gårdsbryggeriet Boge Bränneri tar man fasta på traditioner. Bränneriet drivs av fyra vänner med en gemensam passion för destillerade drycker – och här är det genuint hantverk hela vägen. Från de närproducerade produkterna, till destillering i de traditionella kopparpannorna och tappning i flaskor för hand. Spriten kryddar man med frukt, bär och örter från hela Gotland.
”På Boge Bränneri handlar det om kärlek och respekt – då blir det goda grejer!”
På Surflogiet finns tid att bara vara. Det här sköna hänget på västkusten ligger ett stenkast från vattenbrynet. Här kan du käka god, vällagad beach food och njuta av närheten till naturen. Det mesta av maten och drycken kommer från ön och logiet gör alltid sitt yttersta för att handla från ekologiska odlingar. Självklart håller man stranden fri från skräp och plast och allt avfall källsorteras.
”På Surflogiet får man njuta av det bästa livet har att ge – i balans med naturen.”
Gårdskrogen med fötterna på jorden och rötterna i historien. Bjers är gotländska för berg och passar väl in på en gård där man tillagat mat i över 2500 år. Lilla Bjers odlar ekologiska grödor i alla dess former – även frukt och grönt som kräver mer värme kan frodas, tack vare fiffiga odlingstunnor. I växthuset odlar man fläckiga vinbergssnäckor, en delikatess med historiska anor. Gården håller även höns, och bin för honung och pollinering.
”Med passion för den hållbara odlingen och hantverket skapar köket magi på tallriken!”