BRS Networks - ett entreprenörs- företag med hjärtat på Gotland


Per är Försäljningschef på BRS Networks och har jobbat på företaget under större delen av tillväxtresan. Med hjärtat på Gotland har grundarkvartetten byggt upp en koncern som genom olika bolag och inriktningar verkar runt om i hela Sverige såväl som i både Tyskland och Estland.

Det var under 2011 som fyra personer såg möjligheterna i fysiska nätverk och fick chansen att starta och bygga upp en egen verksamhet medan den dåvarande arbetsgivaren fokuserade på en annan inriktning. Det som började med dragning av kopparkablar i kontorsmiljöer på Gotland växte snabbt till fiberprojekt som blev större och större.

De riktade in sig på fiberentreprenad, men i takt med att förfrågningarna blev fler och innefattade mer så byggde de upp en verksamhet med helhetsgrepp och kunde snart expandera till fastlandet. Först ut var Skåne, sen kom Oskarshamn, Norrtälje och Uddevalla. Efter det fick de förfrågningar från hela Sverige och byggde upp ett rörligt team som flyttade runt från Luleå i norr till Ystad i söder.

Gotland har hela tiden legat långt fram vad gäller fiber vilket skapade möjligheter för oss att bryta ny mark i resten av landet.

 

Arbete inom IT och tech
Foto: Joel Nilsson

 

Per beskriver BRS Networks som ett värderingsstyrt företag där grundarna trivs som entreprenörer och ser möjligheter i det mesta. Alla fyra som var med och startade bolaget 2011 är ännu kvar både som ägare och som aktiva inom företaget. Henrik Ringbom är VD, enligt Per är han en visionär som har byggt upp en platt organisation med högt i tak och snabba beslutsvägar. Koncernen med alla bolag är idag totalt ca 120 anställda med en total omsättning på ungefär en kvarts miljard. Först under de senaste två åren har de börjat forma en mer traditionell huvudkontorsfunktion och har precis anställt både en HR-chef och Ekonomichef.

Vi utvecklas och mognar som bolag hela tiden vilket gör resan extra spännande och rolig

 

En stor utmaning inom bolaget är att få in fler kvinnor och fler med diversifierad bakgrund. De senaste rekryteringarna i ledningsgruppen är två kvinnor, vilket är ett steg i rätt riktning. Men det är en manlig bransch konstaterar Per och det är inte många tjejer alls som är intresserade av teknisk IT och fiber. Per tror att de som arbetsgivare tillsammans med andra behöver synas tidigt ute i skolorna för att förmedla till elever vad de olika yrkena faktiskt innebär, vilket han tror kan få fler att välja It generellt, men också få fler tjejer att få upp ögonen för de roller som historiskt mest består av män.

Det är i många fall både ett hantverk- och ett serviceyrke – vilket borde kunna locka fler tjejer än det gör idag

 

Idag spänner BRS Networks över flera affärsområden såsom IT-tjänster, digital infrastruktur och fiberentreprenad. Inom just fiberentreprenad räknas bolaget som ett av de ledande i Sverige, och driver numera även projekt utomlands. De stora kunderna är operatörer och fiberbolag och bara nu under våren ska de göra 5–6000 anslutningar i Tyskland. De startade sin verksamhet där 2017 och är ca 20 anställda. Där är utmaningen att hitta personal större än hemma i Sverige.

Per berättar att de har haft ett löpande rekryteringsbehov, men när det kommer till fiberprojekten handlar det främst om tekniker, och då behövs inte alltid en specifik utbildning eller erfarenhet utan det mesta går att lära sig om man har intresse och är serviceinriktad. Det har gjort att det hittills inte har varit några större problem att få tag i folk konstaterar Per, men att de nu jobbar hårt med den biten i Tyskland som ligger långt efter när det kommer till fiberteknik. Hittills har de haft en hel del svensk personal på plats, men det är kostsamt och inte hållbart i längden.

Att BRS Networks är kvar på Gotland är självklart för alla i ledningen. Det var här det startade, och alla grundare bor här eller har koppling hit. Förutom att de har börjat bygga upp ett mer traditionellt huvudkontor med stabsfunktioner växer de också på IT-sidan. Just nu är de 16 anställda på IT-avdelningen i Visby. Deras kunder är då främst små och medelstora företag inom exempelvis bygg och industri. Många är gotländska och spänner över samhällsviktiga verksamheter vilket gör att IT-miljöerna inte får gå ner eller ha någon typ av störning. BRS Networks är här en viktig resurs som planerar, designar och tillhandahåller de tjänster som behövs. Det är också viktigt med IT-säkerheten och då handlar arbetet om att skydda, jobba preventivt, säkra upp miljöer osv. Hos mindre bolag blir deras roll att agera IT-avdelning. I stället för att man som litet företag ska behöva anställa någon som ensam jobbar med IT är det ett effektivt alternativ att ta hjälp med det som behövs.

Per Jordeglans, Försäljningschef för BRS Networks. Foto: Joel Nilsson

 

Per berättar att BRS Networks numera är ett känt varumärke på Gotland, vilket underlättar vid rekrytering. Är man i branschen vet man vilka de är, vad de står för och hur de jobbar. I och med att det bara finns ett visst antal arbetsgivare på ön så är det ibland hård konkurrens om kompetensen. Men det är också en fördel konstaterar han, att folk inom branschen också flyttar runt, ser annat och sedan kommer in med bred erfarenhet och nya angreppssätt. Att stora bolag som till exempel Svenska Spel och Försvarsmakten plockar hit folk från fastlandet är viktigt för branschen på ön, så att det hela tiden fylls på med ny kompetens. Per konstaterar att de i stället för att vara störst kan locka med ett entreprenöriellt företag med en platt organisation. De är genuint intresserade av service och support, jobbar lokalt, har många olika sorters kunder, är snabbfotade och ingen dag är den andra lik.

En person som är social och framåt har hamnat rätt hos oss

 

Anledningen till att Per trivs så bra är för att det hela tiden händer nya, spännande saker. Inom företaget vågar man prova – nya arbetssätt, nya marknader, nya lösningar. Det är högt i tak och idéerna kommer lika ofta uppifrån som underifrån. Han lyfter också gärna närheten på Gotland som något som bidrar till arbetsglädje. Här bryr sig folk om varandra, det är lätt att bygga relationer och samverka på många olika plan avslutar Per.

Vill du synas bland listningarna? Anslut er verksamhet till verktygslådan!
Verktygslådan