Cykelvänligast

Övrigt arbeta och utveckla Visby
Aktivitetsbild
Arbetsgivare
Gotland ställer om
Hållbart
Hälsa
Cykelvänligast är en plattform för stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt för sina medarbetare att cykla till och från jobbet. Alla arbetsplatser på Gotland är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt!
Ungefär hälften av svenskarna har mindre än fem kilometer till jobbet, vilket innebär en resa som för många inte tar längre än 20 minuter med cykel. För att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr. Plattformen Cykelvänligast:s aktiviteter och stöd erbjuds därför kostnadsfritt till alla arbetsplatser på Gotland, för att hjälpa er underlätta för era medarbetare att ta cykeln till jobbet. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med kommuner och regioner i Sverige, däribland Region Gotland.
 
Därför ska ni bli en cykelvänlig arbetsplats
Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i Cykelvänligast får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra. Siktar ni mot att bli cykelvänligast i Sverige? Då har ni dessutom chans att vinna utmärkelser såsom Cykelvänligast i Sverige och Årets cykelidé.
 
Så går det till
Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetplatsen på cykelvänligast.se och sedan fyller i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats! Sedan är det dags att börja plocka fler kriterier och bli ännu cykelvänligare. Kriterier kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum på arbetsplatsen.
 
Vill ni vara med?
Anmäl din arbetsplats på cykelvänligast.se

Regionala kontaktpersoner:
Emelie Waktel, trafikplanerare 
emelie.waktel@gotland.se

Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare 
anna.backstade@gotland.se

logotyp

Övrig information

Du kanske också är intresserad av: