Skaparverkstan på Fårö

Barnaktivitet Norra Gotland
Aktivitetsbild
Familjevänligt
Måleri
Öppet dagligen (v.27-31) mellan 12-16. Inträde kostar 40 kr. Skaparverkstan är öppen för barn och ungdomar som är nyfikna på olika konstnärliga uttrycksmedel och som lekfullt vill ta dem i bruk. Här är det fritt att både leka och spela teater, doppa penseln i färgburken eller göra en film.
I Skaparverkstan finns både klassisk och ny teknik för berättande med ljus och ljud, animation, pixilation, text och film. Här finns också en dockteaterscen där man kan göra föreställningar med handdockor, med ”platta” figurer eller med marionetter. De mindre barnen kan också agera själva på scenen. Dockor och rekvisita skapas i verkstan, liksom ljud och filmade inslag till föreställningarna.
Skaparverkstan i Bergmancenter på Fårö har funnits sedan 2012 och har hämtat inspiration från Ingmar Bergmans lekfullhet och skapande. Film, rörliga bilder och teater var den unge Ingmars viktigaste leksaker redan i barndomen Därför är Skaparverkstan en viktig del av Bergmancenter på Fårö.

Skaparverkstan byggdes upp som en del av projektet Barnet och Barndomen (2012–2014) finansierat av Allmänna Arvsfonden. Den grundläggande avsikten med projektet var att ge besökare på Bergmancenter också ett barn- och ungdomsperspektiv på Ingmar Bergmans konstnärskap. Själv sa han ofta att ”barndomen var hans hovleverantör” när det gällde teman för film och teater. Grundläggande för projektet Barnet och Barndomen var utställningen Salongen som på ett visuellt sätt levandegjorde hur Ingmar Bergman redan som pojke skapade berättelser med hjälp av en Laterna Magica och en modellteater. Dessa båda ”kreativa verktyg” ligger till grund för Skaparverkstan där barn, ungdomar och vuxna själva kan gestalta och berätta med scenisk gestaltning och rörliga bilder

Skaparverkstan har, under årens lopp utvecklat en egen pedagogik där barn från tre–fyra år skapade på egen hand eller tillsammans med syskon, kamrater och föräldrar. Under sommarsäsongen är Skaparverkstan öppen för allmänheten 5 timmar/dag och under vår- och höstsäsongen har det funnits ett utbud av workshops och seminarier för olika grupper av professionella vuxna. Från praktiker och forskare kring frågor om barns och ungas eget filmskapande till ensamkommande ungdomar och barn, ungdomar och vuxna med erfarenhet av våld i hemmet eller i andra situationer.

I Skaparverkstan arbetar erfarna pedagoger som också är professionella filmskapare, konstnärer, animatörer och dockmakare. Med deras stöd och inspiration skapar besökarna i verkstan berättelser med bild, animation, pixilation ljud och ljus. Här finns också en dockteaterscen där man skapar föreställningar med handdockor och andra figurer. De små barnen kan själva agera på scenen. Dockor och rekvisita skapas i verkstan, liksom ljud och filmade inslag till föreställningarna. På Facebooksidan Skaparverkstan på Fårö publiceras filmer och annat material som barn och ungdomar producerat i verkstan, med regissörernas tillstånd, förstås.
Före och efter sommarsäsongen arrangerar vi workshops för grupper av barn, ungdomar och vuxna i Skaparverkstan. Vi tar också emot skolklasser inom ramen för Skapande skola.
Innehåll och utförande kan med fördel planeras i förväg med våra pedagoger, Jessica Lundeberg och Kristina Frank.  
För prisuppgifter mejla info@bergmancenter.se eller ring +46 (0)760 22 59 36.

Kostnad
För material
40 kr/barn
logotyp

Övrig information

Aktiviteten arrangeras av

Du kanske också är intresserad av: