Svenska Spel – i ständig utveckling


Mikael har varit med på hela digitaliseringsresan och är idag ansvarig för ett av världens mest avancerade spel-ekosystem.

Mikael Franzen har jobbat på Svenska Spel sedan 1997. Då fick han i uppdrag att lansera Svenska Spel på internet som var helt nytt. Han byggde upp en organisation på Gotland och rekryterade flertalet anställda till den avdelning som sedan gjorde detta möjligt. Idag är de 370 personer som jobbar på IT-avdelningen på Svenska Spel, och fler än hälften jobbar i Visby, resten på kontoret i Solna samt på andra platser runt om i Sverige. Mikael konstaterar att de inte längre ser sig som ett spelbolag med en IT-avdelning, utan ett tech-bolag inom spelbranschen. De satsar ständigt på utveckling och att ligga i framkant, oavsett om det handlar om nya spel, retail eller tekniska lösningar.

 

Vill man jobba med avancerad tech är detta en fantastisk arbetsplats.

 

Mikael Franzen, IT-direktör, Svenska Spel
Foto: Joel Nilsson

 

Mikael förklarar att de har ett av världens mest avancerade spel-ekosystem med 10 miljoner bets varje dag, året runt. De har ett känt varumärke med spännande produkter. Dessutom går deras överskott till svensk idrott och statskassan, vilket är ett väldigt viktigt incitament både hos de anställda och när det kommer till rekrytering.

 

Nu kan de dessutom locka med ett helt nyrenoverat kontor, anpassat efter det nya, moderna arbetssättet. Den 28 mars invigs ”framtidens mötesplats” och Mikael beskriver det som en plats man längtar till. Mycket sociala och kreativa ytor som funkar lika bra för fysiska som digitala och hybrida möten.

 

Vi har satsat massor på nya kontoret i Visby – det visar att vi är här för att stanna.

 

Mikael lyfter också gärna fram den företagskultur som vuxit fram och han anser att de är på god väg mot en kultur som stödjer det moderna sättet att jobba. Han beskriver organisationen som modig och nyfiken. Här ska man inte vara rädd för att testa och göra fel – tvärtom är det så man lär sig och utvecklas.

 

Mikael är övertygad om att det går att skapa spännande arbetstillfällen på Gotland, inte minst inom tech. Men det krävs satsningar och goda förutsättningar. För Svenska Spel innebär det bland annat teknologi i framkant, positiv företagskultur, marknadsmässiga löner, förmånspaket och friskvård. Och naturligtvis möjligheten att arbeta remote. Deras devis är att ”hos oss gör vi jobbet där det passar bäst”, så länge det funkar för teamet och att de håller sig inom Sverige.

 

Att arbeta inom tech på Svenska Spel innefattar allt från driftsoperatörer till utvecklare, programmerare, projektledare m. fl. På det nya kontoret har de valt att skapa en större integration mellan avdelningarna genom tvärfunktionella team, såsom till exempel Marknad, Försäljning, Tech, UX och Produkt.

 

Svenska Spel är en stor arbetsgivare på Gotland och rekryterar löpande. Majoriteten av rekryteringarna är roller inom tech, en bransch där konkurrensen om framför allt senior kompetens är tuff. En del i arbetet att hitta rätt sökande handlar om att låta medarbetare berätta om sitt jobb, vilket både ger potentiella kandidater en bild av en framtida kollega samt ger Svenska Spel möjligheten att låta specialisterna själva förmedla exempelvis hur långt fram bolaget är rent tekniskt.

 

De har även en hel del samarbeten och initiativ i gång, dels för att få fler att få upp ögonen för Svenska Spel som arbetsgivare, dels för att bidra till förändring i techbranschen. Här lyfter Mikael gärna fram samarbetet med Tjejer Kodar – en community som är störst i Sverige på kurser och utbildningar i programmering för kvinnor och icke-binära. Tillsammans har de bidragit till att tusentals kvinnor fått introduktion till tech och programmering.

Mikael Franzen, IT-direktör, Svenska Spel. Foto: Joel Nilsson

 

Ett annat exempel på hur de jobbar proaktivt för att synas i rätt sammanhang är närvaron på Uppsala universitet Campus Gotland. Genom ett nära samarbete är de på plats och föreläser med jämna mellanrum, samt att de tar emot studenter som gör sitt ex-jobb och projektarbete på Svenska Spel. Allt detta tillsammans skapar hög kännedom och att arbetssökande hittar till dem.

 

Alla som utbildar sig inom tech på Gotland ska ha Svenska Spel top of mind när de börjar söka jobb.

 

Mikael menar dock att det kan vara svårt att behålla kompetensen på ön, många flyttar efter avslutad utbildning. Å andra sidan är det många som senare i livet väljer att flytta till (eller tillbaka till) Gotland. Inte minst barnfamiljer som vill bort från storstadsstressen och i stället leva ett enklare liv, där närheten är viktig. Och flexibiliteten återigen. Då är Gotland en fantastisk plats konstaterar Mikael.

 

Svenska Spel har förstärkt sin tech-organisation enormt under de senaste åren. Nu känner Mikael att de har en bra personalstyrka som speglar affärsplanen. Men om de som tech-bolag inom spelbranschen ska hänga med krävs konstant utveckling. Spelekosystemet växer hela tiden förklarar Mikael, och då måste organisationen följa samma mönster vilket betyder att rekryteringsbehovet fortsätter.

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan