/ Omställning som ska gälla även efter pandemin

Omställning som ska gälla även efter pandemin

Svenska Spel AB har kontor både i Visby och Stockholm, med ca 400 medarbetare på varje ort. Sedan mars 2020 har näst intill hela personalstyrkan jobbat hemifrån.

Publicerad 7 jun 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

För Maria var det välkommet, hon har länge lobbat för att de anställda ska kunna jobba mer flexibelt. Nu har den förflyttningen påskyndats, och precis som många andra företag arbetar de nu med en omställning som ska gälla även efter pandemin. Medarbetarna har fått svara på olika typer av undersökningar kring hur de vill jobba framåt. Fyra av fem har svarat att de inte vill vara på kontoret fem dagar i veckan. Och när de väl är på kontoret är det färre än hälften som vill sitta vid sitt skrivbord den dagen. Istället finns ett stort behov av att träffa kollegor, mötas och vara kreativa.

Maria Z. Furenmo, HR-chef på Svenska Spel

Svenska Spel AB har kontor både i Visby och Stockholm, med ca 400 medarbetare på varje ort. Sedan mars 2020 har näst intill hela personalstyrkan jobbat hemifrån. För Maria var det välkommet, hon har länge lobbat för att de anställda ska kunna jobba mer flexibelt. Nu har den förflyttningen påskyndats, och precis som många andra företag arbetar de nu med en omställning som ska gälla även efter pandemin. Medarbetarna har fått svara på olika typer av under-sökningar kring hur de vill jobba framåt. Fyra av fem har svarat att de inte vill vara på kontoret fem dagar i veckan. Och när de väl är på kontoret är det färre än hälften som
vill sitta vid sitt skrivbord den dagen. Istället finns ett stort
behov av att träffa kollegor, mötas och vara kreativa.

Utifrån svaren i undersökningen jobbar vi med att se över de båda kontoren och tillsammans med de anställda skapa framtidens arbetsmiljö.

Maria tror att de kommer kunna se skillnader mellan kontoret i Visby och i Stockholm. På Gotland är avstånden korta, och det är enklare att ta sig till kontoret. I Stockholm är det längre avstånd och många pendlar i någon form. Det gör att Maria tror att det kommer att vara mer folk på kontoret i Visby än i Stockholm.

Maria berättar också att digitaliseringen innebär att Svenska Spel som arbetsgivare får en större bas att rekrytera på framöver. De är inte beroende av kontorets ort, utan kompetensen får styra i högre grad. Hon tror dessutom att fler kommer att välja Gotland framöver, vilket kan vara positivt för Visby-kontoret. Denna utveckling öppnar ju upp möjligheter även för de anställda. Kanske finns det de som funderat på att flytta, men gärna vill behålla sitt jobb.

Som företag har Svenska Spel uttryckligen sagt att man gör jobbet där man presterar bäst i den mån det är möjligt.

En positiv förändring som Maria gärna lyfter fram handlar om de möten då de samlar hela företaget. Tidigare skedde detta som frukostträffar, och de anställda på respektive kontor trängdes i matsalen utan att varken höra eller se särskilt bra. Nu sker dessa möten istället genom en digital morgonstudio som alla ansluter sig till. Det har blivit ett lyckat koncept, och man har dessutom kunnat öka frekvensen till var fjortonde dag. Dessa möten kommer fortsättningsvis ske digitalt, och säkerligen fler av liknande karaktär. Enligt Maria når de ut både bättre och snabbare på det här viset.

En annan viktig framtida förändring är resandet. Nu när företaget anpassat sig och haft alla möten digitalt i över ett år, har de flesta insett att man faktiskt inte alltid behöver ses fysiskt. Tidigare upplevde många att de kände sig lite utanför om de var den enda som var med på länk. Nu har alla samma förutsättningar och kommer till tals på ett annat sätt. Framöver kommer de satsa på en kombination av fysiska och digitala möten, men kör man digitalt så ska alla vara med via länk. Maria menar att detta kommer göra att resandet mellan kontoren kommer minska kraftigt, och hon ser fördelar i såväl tid och kostnader som hållbarhet och miljö.

Vi ville liksom aldrig åka hem

Anna och hennes man flyttade från Stockholm till Gotland dagen efter äldste sonen tagit studenten. Beslutet hade smugit sig på dem under de år då de spenderat allt mer tid i föräldrarnas sommarhus i Katthammarsvik.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan