/ ”Att plocka ut keramiken ur ugnen är magiskt”

”Att plocka ut keramiken ur ugnen är magiskt”

Publicerad 10 jun 2021
Skriven av Frode Falkenhaug

När Lena Scharp började dreja i egen verkstad 1987 på sydöstra Gotland fattades fortfarande taket på den gamla ladan hon installerat sig i. Allt var lättare då, säger Lena, kraven var inte så stora. Men hennes erfarenhet från keramik var desto större. Hon avslutade sin keramikutbildning på Capellagården 1977. Under en period praktiserade hon på olika keramikverkstäder, bland annat på Vallåkra stenkärlsfabrik i Skåne, Etelhems krukmakeri på Gotland och hos keramiker i Frankrike. Under en period i början av 80 talet studerade hon också vid Glasskolan i Orrefors.

Det dröjde inte länge innan taket kom på och sedan dess har hon drivit egen keramikverkstad i den gamla gården Autsarve utanför Garda. En inspirerande miljö där fruktträden blommar om våren. Hon arbetar främst med unika ting i stengods, men har också en stor produktion av planteringskärl i terrakotta.

Under sin bana som keramiker har hon deltagit på ett flertal utställningar såväl i Sverige som utomlands. Lena älskar att forma i grov lera som blir till rejäla föremål. Hon bränner ofta i vedeldad ugn.

Att plocka ut keramiken ur ugnen är magiskt

 

I likhet med de flesta keramiker på Gotland tar hon gärna emot sina kunder hemma i verkstaden, men finns också representerad i på GKF:s butik på Wallersplats i Visby.

Konstnär Anne Nilsson
Anne Nilsson

Anne Nilsson är konstnär och har jobbat som pedagog inom konst hela sitt arbetsliv och var lärare på Gotlands Konstskola i 20 år. Hon är född och uppvuxen på västkusten och i Värmland och kom till Gotland 1986. Sedan 1992 är hon bofast på Sysne och berättar att ”det var kärleken som tog mig hit”.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan