/ Cykla på östra Gotland
cyklande person på grusväg vid havet

Cykla på östra Gotland

Upplev den vackra östsidan från cykelsadeln. Det här är en tur som passar dig som vill uppleva Gotlands underbara natur men inte har tillgång till bil.

Publicerad 8 jul 2021
Skriven av Sofia

En varm sensommardag i slutet av augusti testade vi på Turistbyrån att cykla på östra Gotland. Turen började med att vi tog morgonbussen mot Katthammarsvik och steg av vid stoppet Glose i Gammelgarn. Precis vid busstoppet ligger Gammelgarn verkstad och där går det bra att hyra cykel året runt.

Gammelgarn kyrka

När vi fått våra cyklar begav vi oss mot första stoppet, Gammelgarn kyrka, en av Gotlands 92 medeltida kyrkor. Kyrkan är byggd under 1200- och 1300-talet och den välbevarade kastalen byggdes redan under 1100-talet.

Gammelgarn kyrka från medeltiden

Grynge fiskeläge

Turen gick sedan vidare mot det underbara lilla fiskeläget vid Grynge med fiskebodar från 1700- och 1800-talet byggda i sten. Nere vid stranden finns även rester av två gamla stenfyrar.

Grynge fiskeläge med bodar av sten

Fika i Sysne

På grusstigar genom skogen cyklade vi sedan mot Sysne där det blev en bit rökt fisk  från Sysne Fiskbutik (öppettider hittar du i appen Öppet Gotland) som avnjöts vid den lilla fiskehamnen. Vi cyklade sedan runt Sysne udd och njöt av den vackra naturen och stillheten.

Rökt fisk från Sysne
Rökt makrill på bryggan

Grogarnsberget

Efter Sysne gick turen vidare mot Herrvik, en vacker fiskehamn som vi betraktade från ovan innan vi tog oss vidare mot naturreservatet Grogarnsberget. Grogarnsberget bjöd på en del backar, men var helt klart bästa delen på hela cykelturen. En enastående kustväg med makalös utsikt och enastående natur.

Snirkliga grusstigar vid underbara Grogarnsberget

Lunchstopp i Östergarn

Nu var det dags för lunch och här finns två alternativ. Katthammarsviks Rökeri (se appen Öppet Gotland för öppettider) och Café Skolhuset i Östergarn (öppet för lunch året runt), vi valde det senare alternativet. Vid skolhuset parkerade vi cyklarna för att bekanta oss med Östergarnsberget och Östergarns kyrka till fots.

Från Östergarnsberget syns den ganla skolan och kyrkan
Utsikt från Östergarnsberget

Innan vi cyklade tillbaka till Gammelgarn passade vi på att besöka det välsorterade Hantverkshuset i Katthammarsvik (se appen Öppet Gotland för öppettider) och köpa en svalkande glass på den året-runt öppna matbutiken. Efter en riktigt härlig dag på östra Gotland lämnade vi tillbaka cyklarna där vi började vår tur och inväntade bussen tillbaka till Visby.

Lammgård i Gammelgarn
Lammgård i Gammelgarn

 

ca 6 timmar

Det här är en tur som passar dig som vill uppleva Gotlands natur men inte har tillgång till bil, vårt upplägg (med buss och att hyra cykel) är möjligt på vardagar från mitten av augusti till mitten av juni, under sommaren är det möjligt även på lördagar.

Självklart kan du även göra denna tur med din egen cykel.

CYKELUTHYRNING GAMMELGARN

TURLISTA BUSS 41

Pilgrims on Gotland - hiking for body and soul

Gotland is beautiful. And life more so. People who go on pilgrimages explore both of these truths. You pass this gorgeous landscape under your feet. Step by step. Many people experience the joy of the beauty of the cornflower and the splashing of the waves, accompanied by an unexpected feeling of peace and freedom. The body’s ambling becomes the calming of the soul.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan