/ Familjen Pepper
Familj framför hus Familjen Pepper

Familjen Pepper

Att som familj bo och leva på landsbygden är det många som drömmer om. I den här artikeln får ni träffa Zandra och Klim som från olika hörn av världen gemensamt hittat till Östergarnslandet för att slå rot.

Publicerad 2 jun 2021
Skriven av Plats att slå rot

Zandra är uppvuxen i Kungsör och arbetar som veterinär, och Klim som kommer från England är lärare i engelska som modersmål. De bor sedan 2014 på Östergarnslandet med sina två barn Nora och Agnes, och hunden Britt. Innan de hittade drömhuset i Östergarn hade de letat efter ett hem närmare Visby och längs med Gotlands västkust, men de hittade tillslut hit och Klim säger;

Nothing was right but Östergarn

 

I januari 2013 köpte de den charmiga gården i Östergarn, ett fantastiskt renoveringsobjekt och projekten pågår än idag. De har byggt ihop de två boningshusen och fått till vackra öppna ytor med gotländsk karaktär. På tomten har den stora ladan inte bara blivit bebodd av 14 hönor och deras 2 tuppar, några baggar och stutar emellanåt, utan även fått ett gäng solceller på taket, och det gamla uthuset håller på att totalrenoveras till ännu ett boningshus. Det är alltid ett stort steg att flytta från stad till landsbygd, och självklart ett ännu större steg att flytta till ett annat land. Klim förklarar att språkbarriären finns där, men i arbetssammanhang har språket aldrig varit ett problem.

– Man blev snabbt en del av gemenskapen! säger Zandra och fortsätter berätta att de upplever folk som väldigt öppna och nyfikna här, och att det finns många aktiviteter att vara med på och tillfällen att komma in i bygden. De hade hört innan att förskolan är fantastiskt och betonar att det är med glädje och trygghet man lämnar barnen där på morgonen. Än så länge har ingen av döttrarna börjat skolan, men de förklarar hur viktigt det är för familjer som deras att skolan finns kvar, de tycker dessutom att en liten skola är att föredra. De är en väldigt aktiv familj och Zandra tycker att det bästa med att bo här är “att kunna kliva rakt ut i naturen, och närheten till havet”. Klim som även cyklar mycket tycker även att hela Östergarnslandet är ett fantastiskt område att cykla i.

Hund i blåbärsskogen

Zandras bästa tips:
Utforska din närmiljö!

Klims bästa tips:
Buy a mountain bike and explore!

Denna artikel har vi på gotland.com fått låna av projektet Plats att slå rot. Det är ett initiativ som vill uppmärksamma vad som gör Östergarnslandet till en fantastisk plats att slå rot på och locka fler att bosätta sig där, permanent.

Läs mer om projektet här

Man vid laptop i hemmiljö
Mikael har valt Gotland som bas under pandemin

I höstas blev det nybyggda huset i Burge både hem och kontor för Micke och familjen. Under pandemin blev, vad som var tänkt som fritidshus, deras bas.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan