/ Gotlands historia från stenålder till medeltid
Gannarve skeppssättning

Gotlands historia från stenålder till medeltid

Sedan urminnes tider har Gotland varit den självklara länken mellan nutid och dåtid. På hela ön kan du hitta spår från flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns en mängd kulturhistoriska platser att besöka och självklart kan du beundra många av de fynd som gjorts på Fornsalen, Gotlands kulturhistoriska museum.

Publicerad 2 jun 2021

Gotland har varit bebott i nästan 10 000 år, de äldsta av de fornlämningar som hittats är hela 9400 år gamla. Stenålderns människor levde av att jaga, fiska och samla. I grottan Stora Förvar på Stora Karlsö har arkeologer hittat ca 7000 fynd från stenåldern, grottan går att besöka sommartid.

Under bronsåldern blev öns befolkning allt mer bofast och ägnade sig åt jordbruk. Förutom alla bronsföremål finns det många gravplatser från bronsåldern som går att besöka. Den mäktiga skeppssättningen i Gnisvärd är hela 47 meter lång och Uggarde Rojr är Gotlands största gravröse, 7 meter hög och 50 meter i diameter.

Under järnåldern byggdes stora, rektangulära hus. Rester av järnåldersgårdar finns på flera platser, t ex Fjäle i Ala, ett av Sveriges bäst bevarade gårdsområden från järnålder. Det finns också många rester av fornborgar från den här tiden, en av de kändaste är Torsburgen som också är Nordens tredje största fornborg.

Redan under järnåldern ökade Gotlands kontakter med omvärlden och under vikingatiden blev ön en ännu viktigare handelsplats. Det råder inget tvivel på att Gotland fungerade som en central knutpunkt i Östersjön under vikingatiden. Handeln skedde med folk från många spridda platser nära som långt bort. Vid utgrävningar har det bland annat hittats föremål från den europeiska kontinenten och arabiska Kalifatet. De stora silverskatterna som hittats på Gotland har blivit kända över hela världen, bland annat Spillingskatten, världens största vikingatida silverskatt. Det finns också många bevarade bildstenar som går att beskåda i bildstenshallen på Fornsalen.

Under medeltiden blev handeln allt viktigare och Gotland fick en betydande roll i Östersjön. Många utländska köpmän bosatte sig i Visby som blev centrum för handeln, Visby hade också en betydande roll handelsförbundet Hansan. Handeln gjorde både Visbys köpmän och öns bönder välbärgade. Bland de mest kända byggnaderna från medeltiden hör Visby ringmur, de medeltida packhusen och kyrkorna. I Visby finns många av de kyrkor som fanns under medeltiden kvar som välbevarade ruiner, bortsett från vår praktfulla domkyrka som ännu är i bruk. Hansestaden Visby upptogs på FN:s världsarvslista 1995. På landsbygden finns det också många lämningar av medeltida gårdar och inte minst alla sockenkyrkor, totalt finns det hela 92 medeltida kyrkor på Gotland.

Vill du uppleva medeltidens Gotland?

Varje år vecka 32 återvänder medeltiden till Gotland. Medeltidsveckan är landets största historiska festival med medeltida musik, teater, marknader, skådespel, hantverk, tornerspel, föreläsningar och kurser. En blandning av historia och saga, allvar och fest.

Slaget om ringmuren
Varje år vecka 32 förflyttas Gotland tillbaka till medeltiden

 

Frisör klipper hår på person
Här för dig

I Skolhuset i Östergarn finns i dag en stor variation av olika företag, ett av dem är frisörsalongen Här för dej, som Maja Östman driver sedan 2010.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut er verksamhet till verktygslådan!
Verktygslådan