/ Skola och omsorg
Barn som leker

Skola och omsorg

Att flytta innebär inte alltid att man bara byter ort, hus och arbete, det kan också innebära att man måste flytta sina barn till en ny och okänd miljö. Faktum är att det är en av de farhågor vi möter allra mest, lyckligtvis kan vi säga att det oftast är barnen som anpassar sig allra snabbast till det nya livet på Gotland.

Publicerad 9 jun 2021

En del i detta är att vi har en bra geografisk spridning på våra förskolor, cirka 40 stycken spridda över hela ön. Därmed är det sällan långt till närmaste förskola och det gör att barnen kan spendera mer tid med familjen och har samtidigt nära till sina nya vänner. Till skillnad från grundskolan så måste du som förälder göra ett aktivt val när det gäller förskolan, ansökningsförfarandet kan dessutom se lite olika ut beroende på vilken verksamhet det gäller och det finns olika kösystem för olika förskolor.

På Gotland finns det många förskolor att välja mellan. Både förskolor som drivs av Region Gotland och fristående förskolor.

Gotlands förskolor

När det gäller grundskolor finns det ett stort antal och de är spridda i princip över hela ön. Majoriteten av alla skolor har förskola och årskurserna 1-6 medan årskurs 7-9 finns i centralorterna Visby, Fårösund, Slite, Roma, Klinte och Hemse.

Vilken skola ditt barn får gå i beror på vart ni bosätter er, i normalfallet har ni en ”hemskola” där ni automatiskt erbjuds plats. Du har även möjlighet att själv välja skola, antingen i form av fristående skolor eller genom att aktivt söka plats på en annan kommunal skola. Region Gotland tillämpar ett friare skolval till grundskolan i mån av plats och mer om detta kan du läsa på deras hemsida.

De fristående skolorna har egna intagningssystem och kontaktas därför direkt.

På Region Gotlands sida finns en filtrering där du kan kryssa i ”fristående” eller ”kommunal” driftsform.

Gotlands grundskolor

På Gotland finns det två gymnasieskolor som både är belägna i Visby.

Gotlands gymnasieskolor

Här kan du jämföra service på de olika kommunala verksamheterna på Gotland. Du får en enkel översikt av fakta, statistik och resultat både från Region Gotlands egna undersökningar och nationella undersökningar. Jämför skola och omsorg.

> Jämför skola och omsorg

På Gotland erbjuds alla elever ett bussiga kortet som innebär att de åker gratis med landsortstrafiken under skolåret.

> Läs mer om bussiga kortet

> Ung på Gotland

Snirklig väg och cykel på Storsudret
Cykla på Gotland

Från cykelsadeln kommer du betydligt närmare naturen. Du känner dofterna, hör ljuden och känner fartvinden svepa genom ditt hår.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan