/ Vandra pilgrimsleden från Roma Kungsgård till Dalhem
person som går pilgrimsleden från Roma till Dalhem

Vandra pilgrimsleden från Roma Kungsgård till Dalhem

En lagom lång vandring i vacker natur som med fördel kan kombineras med kulturupplevelser, lunch, fika och lite shopping.

Publicerad 4 jun 2023
Skriven av Sofia

För dig som vill kombinera en lagom lång vandring med kultur och kanske en lunch eller fika passar pilgrimsleden mellan Roma Kungsgård och Gotlandståget i Dalhem utmärkt. Du är dessutom inte beroende av bil eftersom det går bra att ta buss.

Vandringen börjar vid Roma Kungsgård, dit kan du ta buss 11 från Visby. På Roma Kungsgård finns under sommaren café, utställningar och olika hantverksbutiker. Här hittar du också Roma Klosterruin, ett munkkloster från 1100-talet. Varför inte stanna här en stund för en god lunch och lite shopping?

Roma klosterruin från 1100-talet

 

Pilgrimsleden börjar ca 750 meter från klosterruinen, där även Gotlandståget har sin station ”Roma Kungsgård”, här ska du ta till vänster. Leden går mestadels längs med järnvägsspåret, men har också några avstickare genom skog. Har du tur passerar det ångloksdragna tåget eller ett par dressiner.

Blommande vägkanter längs leden
Underbara, blommande vägkanter

 

Längs med leden finns elva pärlor (den så kallade Frälsarkransen) utsatta, där finns det möjlighet till eftertanke och meditation. Det finns även skyltning i form av vita stolpar.

Tystnadspärlan, en av elva pärlor längs pilgrimsleden
En pärla i Frälsarkransen

 

Turen avslutas vid Hesselby station i Dalhem. Vissa dagar under sommaren kan du ta tåget tillbaka till Roma Kungsgård. Det går även bra att ta buss 41 tillbaka till Visby från Dalhem. Vid stationen finns café som serverar fika, glass och enklare lunch. Har du tid över kan du även hinna med ett besök i Dalhem kyrka som är en av öns mäktigaste kyrkor.

Den gamla eken längs pilgrimsleden Roma-Dalhem
Missa inte den gamla Eken i Dalhem, vid ett åsknedslag i mitten av 1800-talet blev den ihålig.

 

7 km
ca 2 timmar

Pilgrimsleden är 7 km lång och tar ca 2 timmar att gå, terrängen är lättvandrad. Vi har testat den och tycker att detta är en väldigt trevlig och fridfull vandringsled som passar dig som inte vill gå allt för långt. Du kan gå leden året runt, beroende på väder, men tänk på att caféer och butiker mestadels har öppet under sommaren.

Tre personer leder sina cyklar framför ett lambgift på Fårö
Planerar du resan till Gotland?

Turistbyrån guidar dig till både stad och land, puls och strand. Sådant som passar just dig och dina intressen, oavsett årstid.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan