Gotlands Bilfrakt är öns största arbetsgivare inom branschen med sina ca 115 anställda. De har såväl fordon och personal både på ön och på fastlandet och ser stora möjligheter framöver för den som väljer att bli yrkeschaufför.
Björn Widerström är vd på Gotlands Bilfrakt och han berättar att ö-läget gör att färjan till och från Gotland är en otroligt viktig faktor – så gott som allt som ska transporteras till Gotland hämtas på fastlandet. De flesta anställda som har sin bas på ön börjar sin arbetsdag på hamnen för att sedan ge sig ut på de gotländska vägarna. När man kör är man ensam, men vid lastning och omlastning träffar man ofta på sina kollegor och hinner prata och bygga gemenskap säger Björn. Ibland ses man också på fika eller lunch menar han och konstaterar att körningarna här på ön ofta är annorlunda än i till exempel Stockholm. Tempot i trafiken är behagligare och distributionen blir på så vis ofta lättare att planera
För den som vill bli yrkeschaufför finns stora möjligheter framöver. Behovet av personal är stort, både i Sverige och på Gotland. Det är en utmaning och konkurrensen är tuff. Då gäller det att försöka sticka ut med de fördelar som Gotland har och den variation, du som förare har här. Björn berättar att det är flera av hans anställda som går i pension under de närmsta åren och han vill bygga upp en personalstyrka med fler unga förare framöver, förhoppningsvis med många fler kvinnor. Gotlands Bilfrakt har ca 70–80 egna lastbilar. Vissa har kört många mil, andra är nyare. Björn berättar att de satsar på nya fordon nu, vilket han tror kan bidra till att locka fler unga till yrket.
”Kvinnliga yrkeschaufförer är en enorm tillgång och vi ser en positiv trend inom såväl företaget som branschen i stort när det kommer till jämställdhet.”
-Björn Widerström, VD Gotlands Bilfrakt
Gotlands Bilfrakt har dagliga leveranser till dagligvaruhandeln och de stora butikskedjorna men de levererar också mat till skolor runt om hela ön och paket till företag och privatpersoner. Björn konstaterar att man som yrkeschaufför fyller en enormt viktig funktion och att Gotland verkligen är beroende av transporter både lokalt och nationellt.
Under sommarmånaderna ökar dessutom leveranserna både till och från ön drastiskt vilket också innebär ett extra behov av chaufförer under Gotlands högsäsong. Det finns goda möjligheter att få sommarjobb på Gotland om du har behörighet att köra lastbil, konstaterar Björn. Sedan 2018 saknas det en gymnasieutbildning för detta på ön, vilket märks i rekryteringen och man arbetar just nu med att få igenom en nystart.
På Lärbro skola jobbar Jennie Björk som mellanstadielärare sen i augusti. Hon tog sin lärarexamen vid Uppsala universitet Campus Gotland i våras och efter att ha praktiserat på olika skolor visste hon tidigt att hon ville jobba på en mindre skola på landsbygden.
Läs artikel